Когато огладнеем, стомасите ни започват да протестират с поредица от

...
Когато огладнеем, стомасите ни започват да протестират с поредица от
Коментари Харесай

Защо коремът ви къркори, когато сте гладни? Има три основни причини

Когато огладнеем, стомасите ни стартират да стачкуват с поредност от тътени и ръмжене, които могат да бъдат чути и от хората към нас. Това е естествена част от това да бъдеш човек и нещо, което всеки от нас е преживявал, само че какво в действителност провокира тези странни звуци?

Why does your stomach rumble when you're hungry? Find out here:
— The Physiological Society (@ThePhySoc)
Причината, заради която стомасите ни ръмжат, когато сме гладни, е хормоналната противоположна връзка, която ни подсказва, че би трябвало да ядем, също така тези звуци са индикация за работата на мускулатурата на храносмилателния ни тракт, който се свива и отпуска. Бумтещият и клокочещ тон, който издава, даже има лично занимателно име: борборигми (borborygmus), което значи бумтене на гръцки.

Мускулни придвижвания
Гладките мускули покриват по-голямата част от стомашно-чревния тракт на снопове, които могат да се свиват и отпускат, с цел да оказват помощ на храната да се движи в вярната посока. Ако опитате да си визиите поредицата от тръби, през които храната би трябвало да се движи, то ще осъзнаете, че тя има потребност от притискащо придвижване, което да оказва помощ на твърдите частици да се движат напред – това е, което вършат вашите мускули. Научната дума за това свиващо се придвижване е перисталтика и то се случва ритмично.

Освен че придвижват храната, тези мускулни контракции могат да движат газове и течности, тъй че представете си типовете звуци, които произлизат и от трите. Къркотещите звуци от мускулните контракции не са лимитирани до стомаха и постоянно шумовете, които чувате, идват от по-ниските елементи на червата.

Празен корем
Част от повода, заради която къркоренето наподобява толкоз мощно, когато сме гладни, е, че по това време стомахът ви е празен. Храната е добър заглушител на звуците, тъй че когато я няма, мускулната активност става по-шумна, макар че не се случва нищо по-различно от естественото.

Why does your stomach rumble?
— Euro Journal - English News (@eurojournalENG)
Хормонална противоположна връзка
Хормоните ни оказват помощ да следим потребността си от хранителни субстанции под формата на грелин и лептин. Грелинът ни споделя, че сме гладни, до момента в който лептинът ни споделя, че сме сити. Някои изследвания върху животни демонстрират, че грелинът може да усили подвижността и изпразването на стомаха, а изследване върху хора откри, че даването на грелин на участниците кара червата им да се движат по-бързо, в сравнение с в случай че им се дава физиологичен разтвор.

Възможно е когато огладняваме, грелинът да усилва мускулните придвижвания, които пораждат борборигми, само че това е комплицирана част от нашата физиология, включваща доста хормони, която към момента не разбираме изцяло.

Само когато сме гладни ли ни къркорят стомасите?
Не! Има доста неща, които червата ни би трябвало да почистват, в това число слуз, газове и течности, тъй че перисталтиката непрестанно работи, с цел да не се натрупва нищо в организма и да се поддържа всичко в придвижване. Както може да ви каже всеки, който е имал газове, натрупванията могат да бъдат доста мъчителни и при положение на запушвания и волвули (когато червата се усукват), хората може да се нуждаят от незабавна интервенция.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР