Когато над всички нас се спусне ранният мрак на есента,

...
Когато над всички нас се спусне ранният мрак на есента,
Коментари Харесай

Набави си достатъчно витамин D през есента и зимата? Ето как

Когато над всички нас се спусне ранният мрак на есента, единствените неща, които ще имат значение, са дребните жестове – топла стая, преди малко изпечен сладкиш, нежна прегръдка, покана за диалог, едничка роза.

Дженс Солтенберг

Колкото и красива да наподобява есента с пъстрата си одеждa от жълти, оранжеви и алено обагрени листа, един от главните иѝ минусите е намаляването на деня. И с това за доста от нас идва пробуждане, когато на открито е към момента е мрачно, всяка заран. Това не е занимателно.

С намаляването на светлата част от деня постоянно се случва още преди да сме излезнали от офиса, на открито към този момент да е мрачно. Ето за какво приемането на задоволително витамин D може да бъде в действителност огромно предизвикателство. Но е значимо да се погрижим за това.

Неотдавнашно изследване откри, че 19 % от възрастните имат ниски равнища на витамин D и това е изключително проблематично през есента и зимата. Витамин D е мастно-разтворим витамин, който е от основно значение за поддържане естествените равнища на минерали като калций и фосфор, изясняват диетолозите.

Той също по този начин оказва помощ да се усвои от тялото калцият, който играе витално значима роля във образуването и поддържането на здрави кости.

Основният ни източник на витамин D е слънцето - от ултравиолетовата В радиация на слънчевата светлина може да бъде синтезиран витамин D3, дейната форма на витамин D, когато кожата е изложена на слънчевите лъчи.

Има четири съществени изгоди от витамин D:

 Източници на Витамин D

1. Помага за усвояването на калций и фосфор;

2. Укрепва костите;

3. Подобрява мозъчната функционалност и развитие;

4. Може да понижи възпаленителните процеси в организма.

Неполучаването на задоволително витамин D може да докара до появяването на болести като рахит при деца и остеомалация при възрастни.

Други признаци на недостиг на витамин D могат да се демонстрират като хронични мъчителни положения като да вземем за пример непрекъсната кашлица и настинка, отмалялост и изнемощялост, сезонни депресии, неприятно здравословно положение на костите и зъбите и неприятно въодушевление.

Информацията от какъв брой тъкмо витамин D се нуждаем всеки ден, е леко спорна - до предходната година диетолозите и лекарите препоръчваха минимални дневни дози единствено за бебета, бременни дами и възрастни хора.

Сега обаче насоките са изменени и се предлага всеки да получава най-малко по 10 микрограма дневно.

Но както лекарите показват - всеки човек е неповторим и заради това количество може да варира леко при човек, заради това какъв брой тялото ви се нуждае и какъв брой усвоява.

Е, по какъв начин може да продължите да се справяте с набирането на този безоблачен витамин, в случай че не успявате да видите изобщо слънцето?

За благополучие има способи - просто би трябвало да се уверите, че ядете верните храни.

Ето и главните източници на витамин D:

 Сьомга

- мазна риба: сьомга, сардини;

- портокалов сок;

- зърнени храни за закуска;

- черен дроб;

- червени меса;

- яйчен жълтък;

- сирене;

- тофу;

- обогатени артикули.

Диетолозите прецизират, че равнищата на витамин D варират в горепосочените храни и защото слънчевата светлина е непредвидима, приемането на добавки може да бъде изключително потребно през есента и зимата.

Независимо от това, че количеството на витамин D е неповторимо за всеки, има и други фактори, който би трябвало да се имат поради, в случай че купувате хранителни добавки, като да вземем за пример доза и съставки – те могат да варират според от това от кое място ги купувате, кой е производителят, каква е цената, изясняват фармацевтите.

Това единствено по себе си може да докара до консумираме повече, в сравнение с ни е належащо, в това число и спомагателни съставки, което несъмнено не е добре за нашето тялото.

И това е главното причина да ви препоръчаме да поговорите с общопрактикуващия ви доктор или експерт по хранене, преди да купувате каквито и да е добавки. Можете също по този начин да поискате да ви бъде изработен кръвен тест, с цел да разберете равнищата на витамин D.

Преминаването на уравновесена и здравословна диета обаче би трябвало е изцяло задоволителна алтернатива.

 Тофу

Винаги се старайте да ядете разнообразна и питателна храна, съдържаща натурален витамин D, като консумирате храни като сьомга, яйца и тофу, предлагат диетолозите, добавяйки, че те са и чудесни източници на вашите макро- и микронутриенти.

Но в случай че се питате дали това е задоволително, защото зимните месеци се промъкват, отидете и помолете вашият доктор за съвет имате ли потребност от специфични добавки, с цел да сте здрави.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР