Когато наближи времето за пенсиониране, много хора са изненадани, че

...
Когато наближи времето за пенсиониране, много хора са изненадани, че
Коментари Харесай

Кой стаж се зачита при пенсиониране

Когато наближи времето за пенсиониране, доста хора са сюрпризирани, че в действителност нямат нужния стаж, с цел да се пенсионират по общите условия. Причината е, че не всеки стаж се дефинира като застрахователен и се зачита при пенсиониране. В Кодекса за обществено обезпечаване попадат три типа стаж – трудов, застрахователен и автентичен застрахователен стаж.

Каква е разликата сред трудовия и осигурителния стаж

Най-общо казано трудовият стаж е положеният труд по трудов контракт, а осигурителният - времето, за което има импортирани или дължими осигурителни вноски върху полученото заплащане. В случай че човек работи на трудов контракт за шеф, то вноската се поделя сред работодателя и служащия (удържа се част от трудовото възнаграждение). Сумата се внася в Национален осигурителен институт от работодателя. Ако лицето е самоосигуряващо се обаче, единствено дължи и внася осигурителните вноски.

Кое се зачита за застрахователен стаж

Осигурителният стаж се пресмята в часове, дни, месеци и години. За застрахователен стаж се зачита времето, през което човек работи при цялостното законоустановено работно време, в случай че са импортирани или дължими осигурителните вноски върху полученото, начисленото и неизплатеното, както и неначисленото заплащане, само че не по-малко от минималния застрахователен приход за съответната специалност, както и когато лицето е работило при ненапълно работно време.

Когато възнаграждението, върху което са импортирани осигуровки, е по-малко от минималната работна заплата за страната, осигурителният стаж се зачита съразмерно.

Същото важи и за самоосигуряващите – за стаж се зачита времето, за което са импортирани дължимите осигурителни вноски.

Освен това за стаж при пенсиониране се зачита и времето на образование за висше или полувисше обучение, само че за не повече от периода на образование, очакван по образователния проект за приключената компетентност. Същото важи и за времето на докторантурата. Всеки, на който не му доближава стаж, може да си купи до 5 години, като този стаж се зачита единствено за пенсиониране. Ако човек към този момент е закупил интервали на образование по-малки от 5 години, има право да си внесе осигурителни вноски единствено за разликата до 5 години.

За застрахователен стаж се зачитат и избрани интервали, в които нито работодателят, нито служащият са правили вноски. Става въпрос за платения и неплатен отпуск за развъждане на дете, за краткотрайна нетрудоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Зачита се и неплатеният отпуск до 30 работни дни през една календарна година, за 2020 година – се зачитат до 60 работни дни, а за 2021 и 2022 година - до 90 работни дни през една календарна година.

За застрахователен стаж се зачита и неотработено време, за което обаче би трябвало да имаосигуряване. Става въпрос за някои редки проблеми като времето на нелегално недопускане или премахване от работа, или когато човек е отхвърлен и след това възобновен на работа. За този интервал обаче се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя, върху последното брутно заплащане.

Същото важи и в случай че сте били без работа заради уволняване, което е прието за нелегално от способените органи. За стаж се признава и времето, през което трудоустроеното лице не работи, защото не му е предоставена подобаваща работа от осигурителя, съгласно предписанието на здравните органи. Осигурителният стаж се зачита от категорията труд, по която лицето е работело преди тези случаи.

Ако полагате грижи за лице с избрана непозната помощ, също ви се признава застрахователен стаж.Той се зачита на брачен партньор (съпруга), родител (осиновител) или един от родителите на майката или бащата на лицето с увреждане. Осигурителен стаж се зачита, при изискване че за това време лицето, полагало грижите, не е било обезпечено и не е получавало персонална пенсия. При пенсиониране, за интервала, който се зачита за застрахователен стаж, се внасят осигурителни вноски в размера за фонд „ Пенсии “ върху минималната работна заплата към датата на отпущането на пенсия, които са за сметка на държавния бюджет.

Мъжете, ходили в казармата, би трябвало дазнаят, че този интервал също важи при пенсиониране. Както и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст. За тези интервали се внасят осигурителни вноски в размера за фонд " Пенсии " за сметка на държавния бюджет върху минималната работна заплата към датата на разпределяне на пенсията.

Всички тези правила важат, в случай че решите да се пенсионирате по общия ред. Например, за тази година би трябвало да имате навършени 62 години и застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца за дамите и навършени 64 години и 6 месеца за мъжете и 39 години и 4 месеца стаж. За идната година възрастта за пенсия пораства с 2 месеца за дамите и с 1 месец за мъжете, а стажът с по два месеца и за двата пола.

Действителен застрахователен стаж

Ако обаче решите да се пенсионирате при недостигащ стаж, условието е да сте навършили по-голяма възраст – 67 години за 2023 година, и да сте положили най-малко 15 години автентичен застрахователен стаж. Според Кодекса за обществено обезпечаване " автентичен стаж " е фактически изслуженото календарно време по трудово или служебно правно отношение, времето, през което лицето е работило по друго правно отношение и е било наложително обезпечено за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, интервалът на наборна или мирновременна различна работа, интервалите от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на наложително обезпечаване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски. Така обаче в този автентичен стаж не попада да вземем за пример интервалът на платените и неплатените отпуски за бременност и раждане и Национален осигурителен институт не зачита този стаж за при разпределяне на пенсия. Затова депутати оферират смяна в кодекса, в която майчинството да бъде включено в действителния стаж.

Това става мотив и за голям брой тъжби и даже каузи. В същото време при обжалване на тези решения за отвод на шефовете на Национален осигурителен институт да признаят този стаж, съдилищата имат непрекъсната процедура да постановяват решения, признаващи времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст, за автентичен застрахователен стаж, показва омбудсманът Диана Ковачева.

Въпросът по отношение на трудовия стаж е извънредно значим, защото образува времето на придобиване право за пенсия, а също по този начин и нейният размер. Колкото повече застрахователен стаж набираме през живота си, толкоз по-голям размер на пенсията си можем да чакаме.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР