Защо Замбия залови мистериозен самолет, пълен с пари, оръжия и метали?

...
Когато мистериозен самолет беше засечен на 14 август в замбийската
Коментари Харесай

Когато мистериозен самолет беше засечен на 14 август в замбийската столица Лусака от местните власти, Карим Асаад, разследващ журналист, работещ за Египетската платформа за проверка на факти matsada2sh заработи.

Това, което откри, беше сложна мрежа от пътници на борда на самолет с подозрителна траектория на полета, включваща скорошни кацания в Дубай, ОАЕ; Тел Авив, Израел; Кайро, Египет; и Бенгази и Триполи, Либия.

На 19 август египетските власти арестуваха Асад в дома му в квартал ал-Шорук в източно Кайро.

Мацада2ш казва, че силите за сигурност са нападнали съпругата на Асад и са заплашили детето им в процеса.

Впоследствие той беше освободен, но защо египетските сили за сигурност бяха толкова заплашени от разпространената информация? Ето какво трябва да знаете за мистериозния самолет, пътниците и товара му:

Откъде беше самолетът?

Чрез данни с отворен код и онлайн проследяване на полети, matsada2sh успя да разкрие следа от подозрителни траектории на полети, в които самолетът, високоскоростен корпоративен Bombardier, изглежда лети неограничено през множество места.

Според данните самолетът изглежда е регистриран в Сан Марино, но се управлява от офис в Дубай, който е свързан с услуга за наемане на самолети в Антверпен, Белгия. Собственикът на самолета е помолил FlightAware, най-голямата платформа за проследяване на полети в света, да не проследява полетите на самолета и да не предоставя информация за полетите на обществеността.

Къде отиде?

Самолетът изглежда е направил 361 двупосочни полета за две години, обикновено в и извън Кайро, до различни дестинации.

Дори направи полети до Триполи и Бенгази, два града от двете страни на продължаващия конфликт в Либия, в рамките на дни един от друг.

При друг случай той излетя от Кайро и спря в Тел Авив и Доха, Катар, преди да се върне в египетската столица.

Самолетът беше спрян на 14 август 2023 г. на международното летище Кенет Каунда в Лусака, след като излетя от Аман, Йордания, с междинно кацане за една нощ в Кайро.

Кой беше на борда на самолета?

Замбийските власти досега са арестували 13 души във връзка със самолета, включително шестима египтяни, четирима замбийци и лица от Латвия, Холандия и Испания.

Matsada2sh публикува подробности, свързани с някои от тези лица, които изглеждат като тайна мрежа, варираща от високопоставен магнат до по-малко известни личности със сенчеста бизнес следа, простираща се в Европа и Близкия изток.

За някои беше сравнително лесно да се намери информация, включително национала на Замбия Шадрик Касанда, известен като „човекът от злато“ и „г-н Пари“, който редовно публикуваше свои снимки и видеоклипове до големи количества нещо, което изглеждаше злато .

Други включват майор от египетската армия, който за кратко е работил в египетското посолство в столицата на САЩ, и полицейски лейтенант в египетското министерство на вътрешните работи.

Matsada2sh също посочи Майкъл Адел Ботрос като пътник, който според регистъра на британското правителство е 42-годишен египетски гражданин, пребиваващ в Катар. Той е директор на Amstone International Limited, която според уебсайта им предлага широка гама от модерни отбранителни технологии и разполага с офиси в Съединените щати, Египет, Полша, Гърция, ОАЕ, Обединеното кралство и Франция.

Какво имаше в самолета?

На 14 август, деня след пристигането на самолета в Замбия, Комисията за борба с наркотиците на страната (DEC) влезе в самолета.

Според изявление на DEC, той е „получил информация, че чартърен самолет, превозващ опасни товари, е кацнал на международното летище Кенет Каунда на 13 август 2023 г. в 19:00 часа“.

Съобщава се, че на следващия ден DEC конфискува повече от 5,5 милиона долара, съхранявани в чанти и кутии, пет пистолета, седем пълнителя и повече от 100 патрона.

В по-нататъшен обрат бяха открити повече от 600 парчета от това, което първоначално се смяташе за злато. При по-нататъшна проверка обаче беше установено, че парчетата са предимно медна и цинкова сплав.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР