Когато марсоходът на НАСА “Кюриосити пристигна в района на богатите

...
Когато марсоходът на НАСА “Кюриосити пристигна в района на богатите
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА Кюриосити направи неочаквано откритие за водата на Марс

Когато марсоходът на НАСА “Кюриосити ” дойде в региона на богатите на сулфати наноси измежду планината Шарп, учените чакаха да открият скали, които са се формирали в условия на засушаване и по този метод да разкрият по какъв начин Марс се е трансформирал от топла и богата на водни басейни планета в днешната суха и ледена пустиня. Вместо това те се натъкнаха на най-безспорните доказателства за въздействието на водата върху скалите.

Камерите на “Кюриосити ” снимаха вълнисти структури в тези скали – което е явен индикатор, че в далечното минало вълните на повърхността на плитко езеро са изкопавали седиментните наноси от дъното на езерото и са ги натрупвали под вълнообразни форми.

“Това е най-хубавото доказателство за вода и талази, което сме виждали от началото на задачата ”, оповестява откривателят Ашуин Васавада, който е началник на научната стратегия на “Кюриосити ” към Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА.

 Тези вънообразни структури в скалите на Марс са били изваяни от античните талази. Photo credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Марсоходът “Кюриосити ” изкачва скатовете на планината Шарп от 2014 година до ден сегашен. Планината има слоеста конструкция, като в подножието се намират геологично най-старите пластове, а на върха – най-младите. Докато “Кюриосити ” се придвижва нагоре, той прави самобитно “пътуване във времето ” и по този начин учените разчитат античната история на Червената планета.

Вълнообразните структури са се запечатали в канара на име Маркер Банд. Тя се оказа толкоз твърда, че “Кюриосити ” неколкократно се опита да я издълбае и да вземе проби от нея – и не съумя. Това не се случва за пръв път в хода на задачата – преди време “Кюриосити ” трябваше на три пъти да дълбае хребета Вера Рубин, до момента в който открие задоволително мека канара, че да бъде оценена.

Но даже и марсоходът да не успее да откри такава канара тук, учените не се обезсърчават, защото има още доста места, които предстоят да бъдат посетени и изучени. Скоро “Кюриосити ” ще се насочи към долината Гедиз Валис. Тя е изваяна от ветровете, само че учените допускат, че един канал в нея е бил издълбан от дребна река. Там има и наноси, за които се счита, че са измежду най-младите структури на планината Шарп. “Кюриосити ” ги снима двукратно предходната година, само че наносите се намираха надалеч от него и той съумя да ги изучи единствено от разстояние. Изследователите се надяват, че през 2023-та ще съумеят да ги прегледат по-добре.

 Марсоходът “Кюриосити ” използваше своя инструмент ChemCam, с цел да следи долината Гедиз Валис. Оградени в жълто са скалните наноси, които са от интерес за учените. Credits: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/IRAP/IAS/LPG

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР