Когато лихвите са рестриктивни (ниво на лихвения процент над равновесната

...
Когато лихвите са рестриктивни (ниво на лихвения процент над равновесната
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши лихвите

Когато лихвите са рестриктивни (ниво на лихвения % над равновесната му стойност в една стопанска система - бел. р.) тогава отслабва способността на компаниите да придвижват нарасналите си енергийни разноски върху потребителите, сподели членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн в изявление за нидерландското финансово издание " Финансиеле Дахблад " (Financieele Dagblad).

Историята ни учи, че когато търсенето отслабва, рентабилността се трансформира в по-голям проблем за фирмите от желанието им да усилват цените, се стимулира основният икономист на ЕЦБ.

Лихвеният % от 4 на 100 ще има значима роля в процеса на стесняване на инфлацията в еврозоната, съгласно него,  изключително в случай че на хоризонта се задават нови покачвания. В тази връзка той уточни, че хората с закрепени лихвени условия по своите ипотеки още не усещат резултатите от по-високите лихвени условия.

Той изрази и мнение по централен за ЕЦБ проблем, какъвто е механизмът за транспорт на паричната политика на централната банка върху действителната стопанска система - " щом най-сетне лихвите по спестяванията стартират да се подвигат, тогава на банките ще им се наложи да усилят в допълнение цената по заемите ".

За ЕЦБ обаче бизнесът не е единственият провинен за инфлационните процеси в еврозоната, по тази причина оттова наблюдават с нараснало внимание и процесите на трудовия пазар и по-конкретно трендовете при груповите трудови сделки.

" Трябва да гледаме на постигнатите групови трудови съглашения през 2023 година като на догонващи високата инфлация през 2022 година Но с цел да върнем инфлацията до 2 %, растежът на заплатите ще би трябвало да намалее през 2024 година, " се обърна Филип Лейн към синдикалните структури.

Главният икономист на ЕЦБ увери, че лихвените проценти ще останат доста над неутралното ниво за еврозоната толкоз, колкото е належащо. И при положение на появяването на необятно обхватни и устойчиви инфлационни шокове, от ЕЦБ дават поръчка, че са отворени към предприемането на спомагателни ограничения.

“Смятаме, че инфлацията ще се върне до 2 % през 2025 година, само че до тогава има още доста време, " предизвести Лейн и разясни:  " Само, когато сме изцяло уверени, че задачата е реализирана, едвам тогава ще може да преминем към нормализирането на политиката ", предава Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР