Когато купувате плодове и зеленчуци, можете ли да различите кои

...
Когато купувате плодове и зеленчуци, можете ли да различите кои
Коментари Харесай

Как да разпознаем генно-модифицираните храни в магазина?

Когато купувате плодове и зеленчуци, можете ли да различите кои са биологични и кои ГМО?

ГМО храните са по-хубави, с по-наситени цветове, без недостатъци - с съвършен външен тип. Въпреки това, дали има явна разлика?

Джейсън Калтон, диетолог, който е учил в Харвард и Йейл, е съавтор на книгата " Богата храна, бедна храна ", дружно със брачната половинка си Мира. Той акцентира заплахата, съветвайки да се придържаме към органичните, пресни артикули или тези, които се отглеждат на локално равнище, а да заобикаляме ГМО артикули. Запомнете, че индустриално получените мляко, месо и риба постоянно произлизат от животни, хранени с ГМО соя и царевица.

Въпреки че ГМО продуктите не са маркирани, семейство Калтон споделят, че има един трик за различаване на тази храна. Потърсете цифровия стикер на продуктите, който се назовава PLU (Product Lookup Number). Ако PLU е от четири числа, започвайки с 3 или 4, това значи, че продуктът не е ГМО, само че създаден във плантация, която употребява химикали и пестициди.

Ако на етикетите има пет числа, като първата е 9, това значи, че продуктът е органически, основан без химикали, пестициди, т.е. без генетични модификации.  " Можете със спокойна съвест да купувате тези артикули ", споделя Калтон.

Но продуктите маркирани с петцифрен код, който стартира с 8, са генетично модифицирани.

ГМО храните  са неестествено основани
Поради обстоятелството, че ГМО продуктите са необятно публикувани и нормално не са маркирани, съвсем е невероятно изцяло да ги избегнете. Все отново, има някои  плодове и зеленчуци, които рядко са генетично променени: чесън, ананас, грах, манго, аспержи, патладжани, киви, зеле, дини, гъби.

Следните артикули са с надалеч по-големи шансове да бъдат ГМО: ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставици, боровинки, картофи, зелен боб, зеле, портокали, царевица, тиквички, череша и люти чушки.

ГМО плодовете и зеленчуците са най-вече по-хубави, кръгли, блестящи, продуктите са с идентичен размер, лъскави, с ярки цветове, без повреди и без ни минимум скапаност.

В природата зеленчуците и плодовете са  различни, също както всички не сме еднообразно високи, дебели или слаби.
Съветваме ви да купувате плодове и зеленчуци с неправилна форма, които наподобяват даже грозни.
Много е значимо плодовете и зеленчуците да са с разнообразни цветове и форми. Не е ужасно, в случай че зеленчуците и плодовете  някъде имат малко загнило, тъй като това значи, че са естествени.

На рафтовете, където се намират такива плодове и зеленчуци, възможностите да има ГМО артикули са дребни.
Пренебрегвайте хубаво опакованите артикули. Всъщност рентабилността на ГМО продуктите разрешава на производителите да харчат повече пари за хубави опаковки.

Информирайте се в интернет по отношение на това кои страни отглеждат ГМО.
Ако даден артикул с генезис от страната, която създава ГМО, огромни са възможностите продуктът да е също ГМО.
Страни, които са забранили вноса и производството на ГМО са Франция, Швейцария и Унгария.

Големите производители на ГМО са: Съединени американски щати, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия, която даже прави и ГМО памук.

В множеството от случаите това е месото от животни, които са хранени с ГМО храни или известни закуски или чипсове, тъй като огромните компании повече държат суровините да бъдат с идентичен размер и състав.

Генетично модифицирани храни са доста евтини, а здравословната храна нормално е много скъпа и по тази причина постоянно е недостъпна за бедната част от популацията.

Старо предписание за грижа за здравето е потреблението на сезонни плодове и зеленчуци.

Ако в магазина се намират зеленчуци или плодове, които не са в сезон, те постоянно са внесени (трябва да се обърне внимание от коя страна идва продуктът) или са расли в оранжерии с потреблението на подобрители на растежа и пестициди.

Почти 92% от соята в света е ГМО
Според данните на ИСААА и Европейския съюз от 2007 година международното произвеждане на соя е било 58.6% генетично модифицирана (ГМО), през 2010 година е възлизало на 80%, а 
през днешния ден 92% от общото международно произвеждане на соя е ГМО. Този факт е много сладкодумен. Много са дребни възможностите,  точно вие да се натъкнете на тези 8% соя, която не е ГМО.

Вижте във видеото опит, в който няколко хора тестват храната без да знаят дали тя е ГМО или естествена. Те правят оценка продуктите, които са пробвали и вижте дали са забелязали дали става дума за ГМО или не.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР