Когато говорим за пропаганда, почти винаги си представяме плакатите, правени

...
Когато говорим за пропаганда, почти винаги си представяме плакатите, правени
Коментари Харесай

Няколко популярни „факта“, които са чиста пропаганда

Когато приказваме за агитация, съвсем постоянно си представяме плакатите, правени по време на война, на които расистки карикатури правят кошмарни неща. Но пропагандата се употребява от всеки и когато и да е, а ние постоянно й се връзваме.

Вероятно мислите, че морковите са потребни за очите. Това обаче е английска агитация от Втората международна война. По време на Битката за Британия, англичаните желаят да опазят в загадка своя радар от германците. Затова стартират акция, с която се пробват да убедят всичко, че морковите дават на водачите им чудесно нощно зрение.

Да не миришеш на пот е нещо обикновено в цивилизованото общество. Но преди 1912г на никого не му е пукало. Тогава Една Мърфи открива, че пудрата за изсушаване на ръцете, която употребява татко й хирург, работи също и на подмишниците. Дори тогава е нужна нападателна маркетингова акция, с цел да бъдат уверени хората да стартира да им пука по какъв начин миришат.

Кафе паузата е американска традиция, навлязла в работния ден. Всъщност е резултат от печатна реклама. През 1952г Pan American Coffee Bureau пуска реклама, на която служащи си вземат по няколко минути отмора за кафе на всяка промяна. Само след година 80% от бизнеса стартира да предлага кафе почивки.

Ако желаете да сте здрави, пиете мултивитамини. Десетилетия наред обаче проучвания демонстрират, че мултивитамините са безполезни и даже могат да са нездравословни. Но с помощта на две лобистки групи, оспорващи всяко научно проучване по тематиката, хората не престават да ги пият.

Беконът и яйцата са класическа американска закуска. За това обаче може да благодарите на един човек. Beech-Nut Packing наема „ пи ар “ гуруто Едуард Бърнейс, с цел да накара хората да купуват повече бекон. Бърнейс се допитва до лекари дали изобилна закуска би била по-здравословна от препечените филийки с кафе, с които множеството хора закусват. Те удостоверяват и останалото е история.

Истинските дами са с безпрепятствено избръснати крайници и подмишници. Точка. Само че не са били преди Първата международна война. През 1915г Gillette пуска Milady Decollete, а с нея и рекламна акция, информираща дамите, че би трябвало да се отърват от космите по подмишниците и краката. Рекламите не изясняват за какво дамите би трябвало да се бръснат – просто им споделя да го вършат.

Смятате, че изкуствените подсладители в диетичните безалкохолни са отрова? Благодарете за това на спама. В средата на 90-те години един имейл обикаля света, разказвайки за някоя си Нанси Маркъл, която е разкрила връзка сред аспартама и множествената склероза, алцхаймера, рака, диабета и даже синдрома на войната в залива. Това несъмнено са измислици, а Маркъл даже не съществува.

Вярвате, че матракът ви удвоява тежестта си на всеки 10 години? Една кореспондентка си го измисля. За наслада на промишлеността с матраци, журналистка от Wall Street Journal си измисля статистика, че мъртвите кожни кафези и акарите се натрупват в матрака с килограми. Според нея, това направило историята й „ по-интересна “.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР