Когато Европа само искаше да наложи ембарго върху руските въглища,

...
Когато Европа само искаше да наложи ембарго върху руските въглища,
Коментари Харесай

Как чистата Европа се озова в капана за въглищата

Когато Европа единствено искаше да наложи ембарго върху съветските въглища, надали очакваше, че ще се окаже в такова плачевно състояние, в каквото е в този момент. Въглищата, които изместиха съветските въглища, се оказаха рискови за ТЕЦ-овете. Дори времето това лято не беше на страната на европейците. В резултат на това Европейският съюз би трябвало да извърши най-сериозната и бърза промяна на енергийния бранш от следвоенните години. Друга изненада - отводът от съветски въглища удари екологичния дневен ред на Европейски Съюз.

Ембаргото върху съветските въглища, което е в действие от началото на август, сътвори съществени проблеми в Европа. Германските управляващи позволяват, че този есенно-зимен сезон може да има проблеми с доставките на въглища за електроцентралите.

Водата в Рейн доближи сериозно ниско равнище заради суша, което докара до доста понижаване на вътрешния трафик. Индустрията също по този начин усили търсенето на въглища заради прекалено високите цени на газа. В резултат на това насъбраните ресурси от въглища могат бързо да намалеят и „ спомагателните складове, които са били и се закупуват в Южна Германия, евентуално няма да бъдат запълнени до зимата “, съгласно документа за оценка на енергийните доставки от немското Министерство на стопанската система и отбрана на климата.

Полша, която еднолично наложи възбрана на съветските въглища през април, към този момент е в рецесия, като стопанската система на страната се срина с 2,3% през второто тримесечие спрямо предходното. Полша би трябвало да купува вносни въглища за 777 $ за звук, три пъти и половина повече от година по-рано. Повече от 70% от електрическата енергия в страната се създава от въглища. И още една значима цифра: повече от 35% от семействата употребяват въглища за отопление.

Полските управляващи се пробват да поправят нещата: първо имаше несполучлив опит да се лимитират цените на дребно за въглища, в този момент те вкарват скица за субсидиране, при която всяко семейство може да получи еднократна сума, с цел да заплати за въглища. Експертите обаче споделят, че най-богатите семейства в последна сметка ще получат парите.

Полските управляващи твърдят, че ще натрупат задоволително въглища, с цел да устоят и най-суровата зима. Експертите на “Файненшъл ТаймС ” обаче се съмняват в това, в това число заради проблеми с логистиката на доставката на южноафрикански въглища до пристанището в Свиноуйсце. Освен това, споделят специалисти, скъпите въглища ще принудят поляците да изгарят по-евтини дървени брикети или даже боклуци, с цел да се стоплят през зимата.

„ Вярвам, че когато Европа планираше отсрочено ембарго, те видяха енергийната обстановка по друг метод. Едва ли са очаквали, че доставките на газ ще бъдат внезапно понижени - и през украинската ГТС, и през Полша, и през " Северен поток-1 ". Това съществено повлия на смяната на обстановката в европейската енергетика “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси. Газът и въглищата са взаимозаменяеми въглеводороди, тъй че утежняването на дефицита на газ на пазара докара до внезапно увеличение на търсенето на въглища.

Но освен Украйна, Полша и Канада, които изиграха значима роля в намаляването на износа на газ от Русия, скапаха обстановката за Европа, само че и времето. „ Сушата, която следим това лято в Европа, провали и всички проекти на огромните европейски производители и националните държавни управления “, показва специалистът.

Сушата докара до ниско водно ниво на реките, заради което и водноелектрическите централи, и атомните електроцентрали започнаха да създават по-малко електрическа енергия. Атомни централи, тъй като не могат да охладят оборудването.

От друга страна, ниското ниво на реките е довела до съществено разстройване в логистиката на доставката на товари. Експертът изяснява, че за Русия е мъчно да разбере казуса с плитките реки, пред който е изправена да вземем за пример Германия, защото у нас речният превоз на артикули играе местна роля, за отдалечени региони на Сибир и Далечния изток. „ Но за Германия това е сериозен проблем и не е напълно ясно дали немските железници ще могат бързо да се възстановят, да вземат всички артикули и да компенсират проблемите с доставката по река “, отбелязва Кондратиев.

Според него единственото нещо, с което Европа е имала " шанс " този сезон е, че Китай е нараснал съществено производството на въглища от началото на тази година и надлежно е понижил вноса. Защото, в случай че в този момент Китай продължи да огребва съвсем всички въглища от пазара, както направи предходната година, тогава цените на въглищата ще станат безусловно високи (както на пазара на газ). Сега Европа има опция да откри въглища на международния пазар, в Африка и Азия да вземем за пример.

Въглищното ембарго, съчетано със обстановката на пазара, обаче разкри доста проблеми в европейската енергетика, споделя Сергей Кондратиев.

Първо, съветските въглищни компании, с които европейците са открили дългогодишни партньорства, ценят репутацията си, тъй че качеството на съветските въглища е на високо равнище. Какво не може да се каже за въглища от африканските и азиатските страни. „ Ниското качество на въглищата е основен проблем, пред който е изправена Полша. Освен това такива въглища се доставят от самите полски компании. Във въглищата има железни болтове, боклуци, елементи от оборудването и впрочем. Всичко това се доставя до електроцентралата. Полската преса писа, че заради неприятното качество на въглищата някои електроцентрали стопират работа на всеки два или три дни “, споделя Сергей Кондратиев.

Той напомня, че когато Полша купуваше съветски въглища, а Полша беше един от най-големите купувачи на съветски въглища в Европейския съюз, локалните електроцентрали в никакъв случай не са изпитвали това.

„ Ако през лятото проблемите със прекъсването на станцията са повече или по-малко разрешими, тогава какво ще се случи през зимата, когато некачествените въглища влязат в котела и доведат до повреда? “, отбелязва специалистът в сектора. Подобни повреди през зимата в изискванията на дефицит на газ и въглища ще основат съществени проблеми за потребителите.

Енергийната стойност на вносните въглища, които Полша купува, е с към една трета по-ниска от тази на съветските или полските въглища, отбелязва локалната преса. Тоест популацията ще би трябвало да изгаря повече вносни въглища, с цел да отоплява домовете си, в сравнение с до момента.

Вторият главен проблем на Европа е преструктурирането на целия енергиен бранш в самата Европа за малко време, тъй като до отоплителния сезон остават единствено месец и половина-два. „ Ако не вземете поради Чехия, Полша и България, то в другите европейски страни производството на сила от въглища работеше единствено като контролиране на пиково натоварване. Много електроцентрали в Европа бяха затворени преди три-четири години. Собствениците на електроцентрали не разчитаха, че в този момент централите внезапно би трябвало да носят товара в базов режим. Тук европейците ги чакат доста изненади. За схващане: нашите въглищни централи работят в същия режим от доста години, само че към момента лишава няколко месеца, с цел да се приготвят за зимата. И европейците би трябвало да извадят станциите от консервация и след месец и половина или два месеца освен да ги пуснат в употреба, само че и да ги приготвят по този начин, че да работят устойчиво през цялата зима. Това е доста сложна задача “, споделя Кондратиев.

Ако Европейската комисия стартира да се намесва и желае да ръководи енергийната система на националните държавни управления, тогава преплитането на пълномощия може да добави безпорядък при вземането на сложните решения, прибавя източникът.

„ В цялата следвоенна история на Европа това в никакъв случай не се е случвало до момента, тъй че беше належащо да се възвърне горивната и енергийната промишленост толкоз бързо в един много сложен миг. Следователно казусът не е толкоз в международния пазар на въглища, въглища просто могат да бъдат открити, казусът е, че е належащо да се възстановят всички обекти в границите на Европейския съюз “, споделя заместник-ръководителят на икономическия отдел на Института по Енергетика и финанси. По-специално, ще бъде належащо бързо да се реши сериозният проблем с логистиката в самата Европа.

„ Мисля, че освен тази зима, само че и през идващите три до пет години Европа ще бъде принудена съществено да усили потреблението на въглища. Този растеж ще бъде десетки проценти. Това значи, че безусловно всички съществуващи централи ще би трябвало да бъдат задействани още веднъж. Очакват ни може би изненадващи решения - европейците даже ще стартират да строят нови въглищни Топлоелектрическа централа. Декарбонизацията може ненадейно да се трансформира в нова въглищна епоха. Но даже и без построяването на нови уреди, следва доста работа “, заключава източникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР