Когато Ернан Кортес и конкистадорите навлезли в ацтекската столица Теночтитлан

...
Когато Ернан Кортес и конкистадорите навлезли в ацтекската столица Теночтитлан
Коментари Харесай

Легендарно съкровище на ацтеките: зоопаркът на Монтезума

Когато Ернан Кортес и завоевателите навлезли в ацтекската столица Теночтитлан през 1519, видели величествените съкровища на античната цивилизация. Пирамидите и златните и сребърни бижута се оказали най-впечатляващи за испанците. Но това, което ги изненадало най-вече, е градина, цялостна с растения и животни.

Мексикански археолози са разкрили останките на зоопарка на Монтезума, който се намирал в центъра на днешния град Мексико Сити. Легендата за античния зоопарк съществува от няколко века, само че до момента не е било несъмнено, че съществува.

Стая за медитация и именит зоопарк

Експерти са разкрили части от стена и базалтов под, част от тъмна стая, в която Монтезума медитирал. Стаята се е намирала в комплекс, прочут като Новите къщи. Комплексът се състои от 5 взаимносвързани здания – „ офис “ на императора, стаи за децата и няколкото дами и голям зоопарк.

Археолозите са разкрили също и остатъци от друга забавна постройка. Испанските завоеватели разказват мястото като стая без прозорци, напълно боядисана в черно. Там императорът обмислял предсказанията на шаманите. Точно това е и мястото, на което Монтезума направил голямата неточност да си намерения, че испанските завоеватели са божествени същества.

Но несъмнено най-забележителната част от комплекса е била зоопаркът. Конкистадорите са писали повече за него, в сравнение с за която и да е друга постройка в античния град.

 Палатът на Монтезума. Wikimedia Палатът на Монтезума. Wikimedia Commons

Раят на ацтеките

Според испанските хроникьори сбирката на зоопарка била толкоз огромна, че се налагало 300 души да се грижат за животните. Трудно е да знаем тъкмо какви животни са населявали зоопарка, тъй като множеството от тях са били изцяло непознати за испанците.

Голяма част от информацията за митичния зоопарк е непокътната с помощта на Флорентинския кодекс (Florentine Codex), дело на Бернардино де Сахагун. В съвсем енциклопедичния труд са упоменати животни като оцелоти, мечки, орли, планински лъвове и други представители на котките.

Хроникьор и боец, който участвал на завладяването на южна Америка загатва също елени, дребни кучета и кокошки, някои от които употребявани за храна на другите животни.

 Човешки жертвоприношения, осъществявани от ацтеките. Wikimedia Commons Човешки жертвоприношения, осъществявани от ацтеките. Wikimedia Commons

Вероятно в зоопарка е имало пуми и ягуари. Срещат се описания и за маймуни, вълци, ленивци, броненосци, както и доста типове птици. Испанците не били осведомени с влечугите, само че сигурно е имало крокодили, костенурки, змии и доста гущери.

В зоопарка имало 20 сладководни и солени езера и огромно многообразие от риби. В менажерията като екземпляри били показвани и  хора, които били считани за „ изглеждащи необичайно “. Изхранването на всички животни не било лесна работа. Ацтеките се лишавали от към 500 пуйки дневно, с цел да могат да поддържат зоопарка. Понякога животните получавали и остатъците от човешките жертвоприношения.

Последният държател на ацтеките

Съществуват няколко вариации на името на Монтезума, само че в превод то значи „ сърдит като държател “. Това е последният император на ацтеките, като управлявал от 1502 до 1520 година

По време на ръководството му Ацтекската империя разширила териториите си до Чиапас и Теуантепек. Това е най-голямата териториална агресия в историята на империята, само че въпреки всичко в доста исторически сведения Монтезума е описван като безхарактерен и колеблив човек. В последна сметка дейностите, които е подхванал по време на испанското завладяване, са меко казано неразбираеми.

 Смъртта и кремацията на Монтезума, изобразени във Флорентинския кодекс. Wikimedia Commons Смъртта и кремацията на Монтезума, изобразени във Флорентинския кодекс. Wikimedia Commons

Когато Ернан Кортес навлязъл в мексиканската котловина през 1219, Монтезума си помислил, че испанците са богове, отзовали се на неговите молебствия. Императорът е погубен още при започване на испанското завладяване в Теночтитлан. Градът и империята падат през 1521 година

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР