Когато дойде ред да се купуват слънчеви очила за малкото

...
Когато дойде ред да се купуват слънчеви очила за малкото
Коментари Харесай

Слънчеви очила за хлапето – със стъкла или полимер

Когато пристигна ред да се купуват слънчеви очила за дребното дете, родителите имат куп въпроси – нужни ли са, какви тъкмо да изберат, на какви параметри би трябвало да дават отговор, би трябвало ли да купят най-скъпите...
Има и още доста въпроси, на които търсят способен и самостоятелен отговор (често не се доверяват на консултанта в кварталната оптика).
Ето отговор на най-често задаваните въпроси.

1. Трябва ли детето да носи тъмни очила и от каква възраст

Още от малко детето би трябвало да носи слънчеви очила, тъй като лъчите са причина за тежки болести като катаракта и макулна недъгавост в късна възраст.
Увреждането стартира от детството и се наслагва последователно. До 10-годишна възраст лещите на очите пропущат 75%, до момента в който след 25 година - едвам 10%. Именно по тази причина е значимо очите да се защищават от слънцето, изключително в ранната възраст.
Децата са доста чувствителни както към UVA по този начин и към UVB-лъчите.
При най-малките кристалинът на окото, който има защитна функционалност и играе роля на преграда от слънчевите лъчи, към момента е доста транспарантен. Това продължава,  докато навършат 12 години. Тогава през него до ретината достигат  60 % от UVA-лъчите и 25 % от UVB -лъчите. И  защитните черни очила са доста нужни. Задължителни са за хлапета със светла кожа, защото тяхната ретина е по-слабо предпазена спрямо тази на тъмнокожите.

2. От оптика ли да се купят или е без значение

Не е загадка, че ментетата на пазара са доста, а някои от тях са даже „ маркови “.
Добре слънчевите очила  на хлапето да се купят от оптика. Това е гаранция, че ще са с надеждна отбрана от UVA и UVB-лъчите.
Тъмното стъкло единствено по себе не пази окото. Напротив – то е причина зеницата да се отвори, което усилва достъпа на лъчи до ретината. И може единствено да навреди. Така, че проверете дали очилата имат документ и маркировка от производителя за качеството на филтъра. 
Най-добре е процентът на отбрана да е по-малък или еднакъв на 400 нанометра. В този случай на етикета или на рамката би трябвало да написа UV 400.
Това значи, че те блокират 99-100% UVA и UVB от лъчите.
Има и още един значим параметър – това е коефициентът на светлопропускане. Има 5 степени на отбрана от 0 до 4.
Той е обозначен с Cat. За деца пожеланият вид е 3 или 4.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР