Когато Албер Камю пише великият си роман Чумата, започва с

...
Когато Албер Камю пише великият си роман Чумата, започва с
Коментари Харесай

България през 2018 година: Чумата и баба Дора

Когато Албер Камю написа великият си разказ " Чумата ", стартира с картината на град, в който плъховете ненадейно стартират да измират по улиците, а последователно заболяването стартира да върлува и сее смут и измежду хората.
А тук всичко стартира от прилежаща Румъния, когато бе обявено, че в Тулча е открита африканска чума по свинете. Разбира се, никой не се впечатли от цялата тази работа, тъй като къде е " далечна " Румъния, къде е България, има време, няма ужасно. После чумата стартира да доближава, по този начин както общо взето доближава циклон, който потегля от север на юг и взе да излиза наяве, че може би ще удари и тук. Правителството утвърди едни спомагателни пари за предотвратяването на бедствието против животните, само че до този миг историята изобщо не бе значима за никой - тъй като не беше персонална, а минаваше през институциите.
Стана нещо, което обаче постоянно допира сърцата на хората - репортажът за баба Дора, която трогна цяла България. Жената плачеше до козичките ѝ, а идентификацията с оня живот на село, в който имаш само животните и се свързваш с тях общо взето по подобен метод, по който го правиш и с внучетата, незабавно провокира бурно страдание към баба Дора. Масово се появиха съмнения, че цялата тази работа с умъртвяването на животните, на които била открита чума ( нали разбрахте, че ставаше въпрос не за африканска чума т.е. по прасетата, а за чума по дребните преживни животни т.е. кози и овце ), е някаква мъглива и леко тайна работа, тъй като сме привикнали институциите да лъжат и не е допустимо обичта на тази жена към обичаните ѝ козички да не подсигурява и по някакъв любовно-мистичен метод, че не те не са инфектирани. Към това нещо се причисли и Корнелия Нинова, която откри политически фронт (или партизански, съгласно предпочитания) и изиска прокуратурата да спре умъртвяването на животни. Политиката изобщо се намеси в цялата история и от медицински казусът бързо се трансформира в партиен - злодеите от държавното управление против справедливата съпротива, която ще се хвърли като пожарникар в огъня на чумата, с цел да гаси измислиците на институциите. Най-голямата социална инстанция - Слави Трифонов, додаде глас, намеквайки, че е доста допустимо БАБХ да послъгват за тая работа и е обикновено хората да не им имат вяра - в това отношение, несъмнено, имайки поради безспорното изтощено доверие към институциите, Трифонов беше прав.
Стигна се до митинг пред президенството против евтаназията на животни в Ямболско и тъкмо в този миг съвсем никой към този момент не разсъждаваше рационално и не търсеше обстоятелства и причини - имаше едни небогати остарели хора с единственото, което имат - животните, и една зла страна, която протяга ръка на тях, тъй като там нещо сякаш било намерено, но кой знае.
Директорът на БАБХ Дамян Илиев призна в ефир, че стадото на баба Дора няма да оцелее, макар всички апели да оставят животните на мира. Опитахме се невъзмутимо да открием истината за ставащото в ето този текст, тъй като към този момент всичко се превръщаше в прочувствено крещене, а чумата е въпреки всичко медицински термин, който би трябвало да се ревизира от експерти и на база техните рекомендации, а не тези на Фейсбук, да се подхващат ограничения. Президентът Румен Радев не пропусна шанса да се усъмни също в цялата акция, а тогавашният вътрешен министър Валентин Радев " разсея " всевъзможни подозрения, казвайки, че животните би трябвало да бъдат убити. Обезщетенията на животновъдите за чумата в Ямболско бяха над 300 000 лв., само че оставаха някои неясноти.
Съответно нещата занапред започнаха. Протести в Ямболско стопираха екипите на БАБХ, а от институцията обявиха, че най-вероятно болестта се е пренесла у нас след незаконно преместване на животни от Турция. Стигна се до нова серия от митинги, а министър председателят Борисов за пръв път взе отношение, упреквайки БАБХ, че не изясняват добре на хората какво се е случило и че животните безусловно би трябвало да бъда евтанизирани.
Но целият политически напън е оказал резултат на ръководещите и Валентин Радев призна, че спрели евтаназията таман поради този напън - нещо, което беше повече от безконтролно. През това време баба Дора пък към този момент беше почнала да се трансформира в народен воин, и показа, че в Шарково има настроения против нея - както постоянно има настроения и против националните герои - то по тази причина се става народен воин, с цел да те ненавиждат. А в целия звук и нервност ние взехме решение да раздадем тиквен медал " Странджа ", въпреки че конкуренцията бе в действителност огромна и доста се чудехме кой го заслужава най-много. Започна и " немислимото " - евтаназията на животните на баба Дора. 170 земеделци получиха над 1 милион лв. компенсации, а на един от следващите митинги се появи Мери Дерм от Биг Брадър, което провокира възмущение измежду животновъдите.
За да пристигна ред отново да се борим с африканската чума - не тази против дребните преживни животни. Една прекомерно занимателна ограда против миграцията на диви свине провокира усмивка във всички - разногласието беше могат ли глиганите да я прескочат или не могат. А нещата се нагнетиха до задоволително сериозен размер, с цел да може се стигне до нова телефонна машинация, обвързвана с чумата по животните - вместо проблеми с родственик, става известно, че си имал проблем с чумави животни, и ти желаят пари, с цел да не ги избият. Кофти работа.
Накрая се стигна и до едно прекомерно необичайно успокоение - стана ясно, че кардинално на места постоянно ще има чума и че свине и кози ще влизат отвред, че общо взето по този начин ще се кара дълго време, а идващото лято може да се чака още една порция от същото. Само че този път надали някой ще се впечатли, тъй като всяко знамение е за три дни, а след това престава да бъде знамение - вместо това става простащина, дори " непоклатимост ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР