- Кога ще се върнат руските туристи в България? - Ще

...
- Кога ще се върнат руските туристи в България?
- Ще
Коментари Харесай

Посланик Елеонора Митрофанова: Шпионските скандали не са в и...

- Кога ще се върнат съветските туристи в България?

- Ще се върнат през юли. Редовните самолетни полети ще бъдат възобновени на 28 юни. Засега няма проблеми съветските туристи да се върнат. Могат да зародят пречки само поради несигурната конюнктура с коронавирус пандемията, която бележи спадове и пикове. Този въпрос остава, само че към този момент има механизми на инспекция и съответни превантивни ограничения, които разрешават да се преодолеят неудобствата на обстановката.



Русия не се натрапва на никого за атомната енергетика, изборът е ваш

Чакаме съставянето на постоянно българско държавно управление и гледаме оптимистично

Пловдив е специфичен град, в който постоянно може да се види нещо ново и забавно

- Ваше Превъзходителство, по какъв начин оценявате двустранните ни връзки сега?

- В исторически проект постоянно сме имали много спорни връзки. Но връзките ни са спорни единствено на равнище политици. Съвсем разнообразни са връзките сред жителите на двете ни страни, които обичайно се обичат. И това е обяснимо - имаме една вяра, езиците ни си наподобяват доста, имаме общи усещания за съществени полезности. Затова считам, че връзките сред нашите два народа са доста положителни.

- В какви сфери виждате благоприятни условия за възстановяване и активизиране на двустранните ни връзки?

- Обезателно туризъм, просвета, просвета и обучение. Сега доста повече българи желаят да учат в Руската федерация и бюджетът ни за учебен продан е доста по-голям, в сравнение с беше преди няколко години.

Широко поле за съдействие има и в областта на опазването на здравето и науката. Между нашите две академии на науките има положително съдействие, то не е прекъсвало.

Разбира се, доста значима сфера за двустранно съдействие е енергетиката във всичките й браншове. Сега целият свят приказва за зелена енергетика, за понижаване на нездравословните излъчвания, потребление на водородни технологии. Тук има необятно поле за обща работа на експертите, за реализиране на консенсус в реализирането на значими планове. Засега няма консенсус във връзка с бъдещето на енергетиката.

- Готова ли е Русия да взе участие при реализиране на план с нов реактор в АЕЦ Козлодуй?

- Разбира се, подготвени сме да участваме в конкурс при реализирането на подобен план. Въпросът е, че АЕЦ Белене би могла да бъде построена относително бързо - до 2025-2026 година, и това би осигурило 30 % от електрическата енергия на България. Но и тук, несъмнено, изборът е на българското държавно управление. Русия не се натрапва на никого - нито с енергетика, нито с опциите си в атомната енергетика - изборът е ваш.

- Какви са усещанията Ви от служебния кабинет? Осъществихте ли положителни контакти?

- Не бих могла да дам мнение, защото това е краткотраен кабинет. Не съм се срещала с министрите. Очаквам съставянето на непрекъснат кабинет. Опитвам се да виждам оптимистично в бъдещето. Надявам се връзките ни да бъдат по-прагматични, да имаме обикновено съдействие, което би било ползотворно и за България преди всичко.

- Твърде доста шпионски кавги помрачават двустранните ни връзки. Какъв е Вашият коментар?

- Изнесеното прекомерно бързо от прокуратурата някак не наподобява като безапелационни доказателства. Някой приказвал с някого, споделил нещо. Нека изчакаме какво ще откри следствието, да забележим какво ще реши съдът. Не са ни търсили във връзка със случая. Нямаме информация за развиването на следствието към арестуваната група. Ако процесът е открит, естествено, ще следим развиването на нещата. Смятаме обаче, че всички тези шпионски кавги са прекомерно политизирани и за жалост поддържат линията на Европейски Съюз за отделяне от Русия, на борба с Русия. А това не от изгода за България.

Да се надяваме, че няма да има повече случаи с оповестяване на съветски дипломати за личност нонграта.

- Каква е истината за случая с английския ескадрен миноносец „ Defender”, който се озова прекомерно покрай полуостров Крим и провокира напрежение и дейности от страна на съветските гранични елементи?

- От една страна - това е разбираема провокация - с цел да се види каква ще е реакцията.

Това е английски крайцер и просто англичаните са желали да заявят наличие в района и в интернационалната политика. Това са две задания, които са били преследвани с този съответен случай.

Разбира се, има случаи, когато кораби инцидентно се озовават в непознати териториални води, в това няма нищо изключително. Има механизми за предоставяне на знаци от транспортен съд или аероплан, че сте навлезли в непозната територия. Осъществява се контакт по канали за връзка и нарушителят напуща мястото. Нищо такова в тази ситуация не е направено, тъй че това е чиста провокация.

Дали е имало предупредителни бомби не знам, само че и не това е значимо. Имало е акт на провокация, с цел да се ревизира реакцията и опит на англичаните да заявят, че имат флот и че вземат участие в общите дейности срещу Руската федерация.

- Готова ли е Русия да достави имунизацията Спутник V у нас, както направи в други европейски страни?

- Ние постоянно сме подготвени, само че с цел да се осъществят доставки, е нужно решение на българското Министерство на здравеопазването. А то чака регистрация на имунизацията от Европейската организация по медикаментите. Все още такава няма. Ваксината Спутник V обаче към този момент е записана от Световната здравна организация. Но се появява проблем - с изключение на филантропичния аспект съществува и сериозна конкуренция. Това усложнява въпроса.

- Вие самата ваксинирахте ли се?

- Не към този момент, защото прекарах коронавирус. Но ще се ваксинирам - с ваксина, която е налична.

- Пловдив е особено място за Вас, тук беше първата Ви публична аудиенция като дипломат на РФ. Кои са обичаните Ви места тук?

- Пловдив ми харесва доста, както прочее и Велинград. Вече съумях да посетя доста места в България. Пловдив обаче е град, в който при всяко посещаване може да се види нещо забавно.

- Какво е възприятието да сте още веднъж в Пловдив и да поднесете цветя на паметника на Альоша?

- Това е извънредно алегорично място - паметникът на Альоша. Това е знак на България за хората на Русия. Чудесно е, че пловдивчани още веднъж се срещнаха със забележителния отбор, управителен от Михаил Турецкий. Радвам се, че този хор беше в България тъкмо в тези дни, когато означаваме годишнината от драматичен ден за Русия - началото на Великата отечествена война. Щастлива съм да споделя удоволствието да чуя тези безсмъртни песни дружно с жителите на Пловдив.

- Имате ли обичана ария от репертоара на хор Турецкий?

- Обичам всичките им песни, които са шлагери. Не мога да посоча единствено една. Това е превъзходен състав, който извършва виртуозно както съветски, по този начин и интернационалните шлагери.

- Бяхте ли в Епископската базилика? Да чакаме ли скоро този превъзходен обект с мозайките на Филипопол да бъде включен в листата на на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО?

- Разбира се, посетих Епископската базилика на Филипопол. Шанс за попадане в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО постоянно има, абсолютно. Просто в този лист има над 1300 обекта, а обосновката за уникалност на универсалната полезност на всеки обект изисква голяма научна работа, в която би трябвало да се включат и национални, и интернационалните специалисти.

В началото обектът попада в предварителния лист, след което, в случай че съответната страна постави избрани старания, се стига до разискване в Комитета на международното завещание. А там Базиликата има безспорен капацитет за попадане в Списъка на международното културно завещание.

Не съм експерт по археология и православна архитектура, тъй че не мога да дам съвет на какво да наблегнат специалистите при мотивацията на кандидатурата. Напълно е допустимо този храм да е неповторим освен като архитектура, само че и като исторически обект. Факторите за оценка са доста, съществуват шест критерия. Смятам, че България разполага с чудесни експерти, които ще намерят тъкмо мощните страни, които могат почтено да показват Епископската базилика на Филипопол пред ЮНЕСКО.

(Използвани са и въпроси на други медии)



Посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова е родена през 1953 година Завършва Московския държавен институт по интернационалните връзки. Кандидат на икономическите науки. Владее френски, британски, испански и български език. На дипломатическа работа е от 2003 година Има богат опит в региона на обществената администрация и интернационалните организации, в това число на висши управителни длъжности. От 2001 до 2003 година е заместник-генерален шеф на ЮНЕСКО, била е непрекъснат представител на организацията в Париж. Посланик Митрофанова беше специфичен посетител на концерта на световноизвестния мъжки хор с диригент маестро Михаил Турецкий в Пловдив в границите на турнето Unity Song.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР