Кога ще приключи пандемията, породена от COVID-19? Това със сигурност

...
Кога ще приключи пандемията, породена от COVID-19? Това със сигурност
Коментари Харесай

Кога ще се върнем към нормален живот при сегашните темпове на ваксинация

Кога ще завърши пандемията, подбудена от COVID-19? Това сигурно е въпрос, който всички си задават, откакто коронавирусната зараза завладя света и промени метода на живот на милиарди хора през 2020 година.

Според Том Рандал от Bloomberg един от вероятните отговори се крие в темпа на имунизациите, а по отношение на сегашния планетата ни може да се върне към естествения живот след към 7.4 години.

Над 119 млн. дози от препарати против COVID-19 са сложени в света, като за постигането на групов имунитет е нужна имунизацията на минимум 70-75% от популацията.

На национално равнище в Израел, която има най-високия % на имунизации в света, това може да бъде реализирано единствено за 2 месеца, до момента в който Съединени американски щати могат да го реализиран към празненствата за идната 2022 година, т.е. след към 10 месеца.

Най-бавна имунизацията се обрисува в Канада, на която ще са ѝ нужни 9.7 години. Това я прави и най-тромава в Г-7 по отношение на регистрираните 3.9 години за Франция, 3.2 за Германия, 2.8 за Италия, 0.8 за Съединени американски щати и 0.6 за Англия.

Темпът евентуално занапред ще се форсира с утвърждението на още препарати за отбрана от ковид. Някои от най-големите центрове за произвеждане на ваксини в Индия и Мексико занапред започват, а единствено една трета от страните са почнали имунизационните си акции.

Как се пресмята?

Наличните все още ваксини са двудозови, а калкулациите на Bloomberg са направени въз основа на ваксинирането единствено с тях. Новата ваксина на Johnson & Johnson, която към този момент търси утвърждение за използване в Съединени американски щати, може фрапантно да промени скоростта на процеса, а изданието възнамерява да я добави към изчисленията, когато получи зелена светлина от управляващите.

Метрика, която не се регистрира, е опцията за възможен натурален имунитет, който може да настъпи след възобновяване от COVID-19, въпреки че към момента не е ясна нито силата му, нито продължителността.

Прогнозата е основана въз основата на данните за междинните дневни имунизации в 67 страни и територии по света.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР