Кога родителите имат право на платен болничен за здраво дете?От

...
Кога родителите имат право на платен болничен за здраво дете?От
Коментари Харесай

Кога родителите имат право на платен болничен за здраво дете?

Кога родителите имат право на заплатен болничен за крепко дете?

От началото на годината, заплатен болничен се употребява и за крепко дете, върнато поради карантина.

Родителите на деца до 12-годишна възраст могат да употребяват заплатен болничен даже, в случай че детето е крепко, само че паралелката в учебно заведение или групата в градината са поставени под карантина.

Така, даже ако  детето е крепко, само че е върнато от учебно заведение или детска градина поради карантина , да вземем за пример за COVID-19, единият  родител има право на заплатен болничен , с цел да се грижи за него. Това е допустимо  от 1 януари тази година  съобщиха от Национален осигурителен институт за businessnovinite.bg.  Платеният болничен  важи до приключването на  срока на карантината . Болничните листове за карантина са с обособен код. Така  тези дни са отвън регламентираните 40 дни заплатен болничен  за година, които персоналният доктор може да издаде.

На какъв брой дни заплатен болничен имаме право?

От НОИ напомнят, че персоналният доктор има право да издава болничен лист за краткотрайна нетрудоспособност еднолично на обезпечено лице  до 14 дни непрестанно  за едно или повече болести, но  не повече от 40 дни, с спиране в границите на една календарна година . Тези 40 дни от персонален доктор включват както болничните,  в случай че самият човек е болен , по този начин и дните, които можем да получим, з а да се грижим за дете или непосредствен .  Ако броят на дните годината надвиши 40 дни, то  идващият болничен лист  може да се издаде от лекарска комисия ( ЛКК ). Тя може да позволи болничен до  180 календарни дни.

За всеки ден,  след регламентираните 40  в рамките на годината на човек, при нужда, болничния лист се издава от  лекарска комисия.

Първите 3 дни от болничния – 70% от дневното заплащане

Първите  три дни от болничния са за сметка на работодателя и са в размер на 70%  от дневното заплащане за съответния месец. Следващите дни се покриват от  Национален осигурителен институт  и са в размер на  80% от средноднвеното  възнаграждение  или среднодневния застрахователен приход, върху който са  за  18 месеца обратно .

Източник: businessnovinite.bg
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР