Кога мирният протест става престъпление? Колко смущения може да понесе

...
Кога мирният протест става престъпление? Колко смущения може да понесе
Коментари Харесай

Полицейски акции повдигат въпроси относно правото на протест в Германия

Кога мирният митинг става закононарушение ? Колко разстройства може да понесе едно общество? Правата на мирните стачкуващи надвишават ли потребностите от коли за спешна помощ, пожарни коли или пътуващи до работното място? Това са въпросите, които тази заран бяха обсъдени ожесточено в Германия, откакто домовете на екологични деятели от „ Last Generation “ бяха нападнати от полицията през вчерашния ден, оповестява „ BBC “.

Говорителят на „ Last Generation “ съобщи, че към 25 въоръжени служители на реда са нахлули в спалнята ѝ, до момента в който е била в леглото, разбивайки вратата на нейния апартамент в берлинския квартал „ Кройцберг “. Един деятел показа:

„ Не знаем какво са търсили. Имаме единствено лепило и якета в ярки цветове. “

Консервативни политици и доста коментатори във вестниците тази заран приветстваха акциите. Кьолнският всекидневник „ Kölner Stadt-Anzeiger “ дефинира дейностите на „ Last Generation “ като „ изнудване “ и написа, че деятелите би трябвало да завоюват хората, вместо да ги санкционират за грешките на държавното управление .

Леви политици и гласоподаватели упрекват полицията , че е груба . Те споделят, че организация със същите цели като държавното управление не може да се назова незаконна.

„ Защо се употребяват оръдия за пукотевица по врабчета? “

Това пита „ Reutlinger General-Anzeiger “. Същите въпроси се разискват и във Англия . Но еколозите, които прекъсват превоза , с цел да подчертаят изключителната климатична обстановка , са част от друга група; Просто спрете маслото. Тактиките на двете групи са сходни.

Активистите от последното потомство се залепват за пътища или транспортни средства, с цел да блокират трафика като метод да подчертаят изменението на климата . През последния месец немските деятели се концентрираха върху Берлин: във вторник най-малко пет обособени пътя бяха блокирани, както и основната автомагистрала към града – два пъти. А двете организации също провеждат високопоставени каскади, включващи творби на изкуството: протестиращи „ Just Stop Oil “ хвърлиха чорба по Слънчогледите на Ван Гог, до момента в който деятели на „ Last Generation “ хвърлиха картофено пюре по картина на Моне. Но съответните им претенции са разнообразни.

Целите на „ Just Stop Oil “ са огромни, в това число завършек на изкопаемите горива и повече възобновима сила . „ Last Generation “ има характерни цели, които спрямо техните радикални дейности наподобяват скромни и технократски: ограничаване на скоростта по автомагистралите до 100 км/ч; месечна карта за публичен превоз в размер на 9 евро; цивилен съвет, който да възнамерява по какъв начин да захвърли изкопаемите горива до 2030 година

Активистите акцентират, че оферират съответни оферти и желаят да приказват с политически водачи. В някои немски градове кметовете договарят с деятели на „ Last Generation “ в подмяна на преустановяване на митингите . Но огромната разлика сред двете страни е правната и политическата среда.

Опитът на Германия от 20-ти век на нацистка и комунистическа тирания значи, че правото на митинг е свещено. В Обединеното кралство двама деятели на Just Stop Oil бяха наказани на до три години затвор за нанагорнище на моста Dartford Crossing и разтягане на банер, което по-късно докара до закъснение на трафика .

Новият Закон за публичния ред на английското държавно управление дава на полицията повече пълномощия за потушаване на митингите за климата, с по-тежки санкции и дейности, които законно не биха били вероятни в Германия.

В Германия деятелите, които блокират пътища, нормално получават санкции. Но през март за първи път деятели на „ Last Generation “ получиха присъда затвор , която не беше условна. Двама мъже получиха присъди от по няколко месеца за неведнъж залепване на пътища и блокиране на придвижването. Присъдата провокира отвращение измежду борците за цивилен права. Полицейските акции в сряда направиха дебата още по-ожесточен.

Видеоклипове в обществените медии постоянно демонстрират ядосани водачи, които крещят и от време на време атакуват деятели. Може да наподобява изненадващо, че полемиката за климата е толкоз яростна в Германия. В последна сметка това е страна със Зелената партия в държавното управление, с дейно преработване, необятно публикувано потребление на колела и мощно субсидиран публичен превоз. Правителството освен има амбициозни правно обвързващи климатични цели , само че и, за разлика от Обединеното кралство, съответни политики за постигането им.

Германия обаче също по този начин е страна с мощна автомобилна промишленост, където колата постоянно е цар. Дебатите за пешеходните пътища се трансформират в мъчителни политически борби, продължаващи години.

Неотдавнашните районни избори в Берлин частично се бореха сред консервативна акция за повече права на водачите и настояванията на Зелените за по-добри велосипедни алеи . Консерваторите завоюваха.

Редовно избухват разногласия сред две от партиите в тройната ръководеща коалиция в Германия: Зелените и демократичната FDP, която е за коли и за бизнеса, която преглежда шофирането на Porsche без ограничаване на скоростта по автомагистралата като главно демократично право.

И двете партии се борят в изследванията, което ги кара да се борят още по-отчаяно за своите идеологически полезности. Приносът на канцлера социалдемократ Олаф Шолц към дебата тази седмица беше да опише дейностите на „ Last Generation “ като „ изцяло луди “.

Автомобилът е в основата на немските културни войни . Популярното таблоидно факсимиле е немските традиционалисти, които ядат салами и карат коли и са ръководени от моралистични млади вегани. Базовата Германия, както постоянно, е по-нюансирана. Но крайностите наподобява стават все по-радикални. Нищо чудно, че блокирането на път може да нажежи ситуацията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР