Кога е най-добре да миете зъбите си сутрин? Това е

...
Кога е най-добре да миете зъбите си сутрин? Това е
Коментари Харесай

Преди или след закуска трябва да мием зъбите си?

Кога е най-добре да миете зъбите си заран? Това е значим въпрос с непрекъснатата липса на време.  

Както знаете, слюнката, отделяна от слюнчените жлези, е предопределена за отбрана на здравето на устната празнина - първо, лимитира адхезията на бактерии, които могат да причинят кариес, второ, унищожава ги, блокира растежа им и поддържа неутрално рН в устата. Само че производството на тази потребна течност се забавя доста по време на сън и в това време количеството бактерии в устата се усилва бързо. Неприятният мирис след утринното пробуждане е явно и неприятно доказателство за това.

Хората се разделят на две групи: хора, които си мият зъбите преди закуска и хора, които си мият зъбите незабавно след закуска. Има ли разлика?

Измиване на зъбите преди закуска

Малко от вас знаят, че до момента в който спите бактериите в устата ви се развъждат. Образува се плака, леплив и прозрачен пласт от бактерии и въглехидрати, който непрекъснато се образува върху зъбите и предизвиква заболяване на венците и кухини. Като миете зъбите си незабавно щом се разсъните, ще ги покриете със пласт флуорид, с цел да предотвратите навлизането на плака и бактерии в храната, която ще ядете.

Обобщавайки, миенето на зъбите незабавно след сън е доста значима част от устната хигиена.

Измиване на зъбите след закуска

Ако закуската е първа, измиването на зъбите не би трябвало да последва незабавно. Причините за тази индикация още веднъж би трябвало да се търсят в биологичната природа на процесите, протичащи в устната празнина. Много храни и питиета, изключително тези с ниско рН, омекотяват емайла. Известно време след хранене повърхността на емайла още веднъж става твърда. Това е натурален развой, в който слюнката играе основна роля. Затова е по-добре да се адаптирате към него и да миете зъбите си, когато емайлът се върне в положението, в което е бил преди закуска. Ако си миете зъбите след хранене, изчакайте да минат към 20-30 минути и тогава го направете.

Изводи

На доктрина бихте могли да повредите емайла си, в случай че миете зъбите си след закуска. На процедура разликата сред миенето на зъбите преди и след закуска е толкоз дребна, че в действителност няма огромно значение. Може да има значение, когато пиете доста плодови сокове или освежаващи питиета и употребявате мощно абразивна паста. Тогава е по-добре да си миете зъбите преди закуска. Ако обаче не можете да си визиите да напуснете къщата, без да си миете зъбите след закуска, можете да си миете зъбите единствено с четка за зъби (без паста за зъби). По този метод ще премахнете всички останки от храна.

Разбира се, най-важното предписание е да миете зъбите си заран, а съображенията - преди или след закуска - са малко по-малко значими в този подтекст. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР