Кога да оберем тиквите – външни признаци на зрялост. Разбира

...
Кога да оберем тиквите – външни признаци на зрялост. Разбира
Коментари Харесай

Кога да оберем тиквите – външни признаци на зрялост

Кога да оберем тиквите – външни признаци на зрялост. Разбира се, че може д аги оставите и до Хелоуин в градината. Но персонално ние считаме, че да ядете тиквата е доста по-добре, в сравнение с да режете глави от нея и да плашите хората! Ето за какво е по-добре да приберете реколтата от тикви от градината в точния момент. Но по кое време ще пристигна това „ тъкмо в точния момент “?

Можете да определите вярното време за обиране на тиквите въз основа на два параметъра:

  • По време ;
  • По външен тип ;

Първо, дано да поговорим за времето. Да предположим, че сме засадили тиквите през втората половина на май.

Време за узряване на тиквата – по кое време да оберем тиквите

Първото нещо, което би трябвало да кажем, е, че има ранозреещи, среднозреещи и къснозреещи сортове тикви. Въз основа на това би трябвало да се дефинира времето за обиране.

Беритбата на ранно зреещите сортове тикви нормално стартира в средата до края на август. Те са нежни, а кората е тънка. Узряват бързо и не се съхраняват повече от 1 месец. Периодът на зреене е 92-104 дни. 3,5 месеца, жестоко казано.

Средно зреещите сортове тиква са подобаващи за по-продължително предпазване. Беритбата стартира в средата на септември, само че преди първата слана (ако има такава). Ако тиквата замръзне, това ще повлияе на нейния период на валидност и тя бързо ще се скапе. По този метод интервалът на зреене на сортовете тиква в средата на сезона е приблизително 110-120 дни. Тоест 4 месеца.

Късно зреещите сортове тикви , известни още като тикви с твърда кора, са по принцип мускатни сортове (тикви цигулки). Те са блестящо оцветени, ароматни, с дебела кора и вкусна пулпа. Тази тиква може да се съхранява до шест месеца!

Прибирането на тиква с късно узряване би трябвало да стартира от края на септември. Често обаче интервалът им на зреене не е 120-140 дни, а към 200. И какво да вършим тогава? Да оберем ли неузряла тиква? Абсолютно ДА! Тя ще узрее добре по време на своето предпазване. А точно след 20-60 дни ще доближи върха на своята зрялост. Пулпата ще стане по-ярка и толкоз вкусна, че можете даже да я ядете сурова.

Естествено, климатът прави свои лични корекции в препоръчаните рекомендации. Така че в по-топлите региони тиквите нормално се държат в градината доста дълго време – до момента в който цялата зеленина изсъхне. Студовете идват късно там, тъй че няма опасност.

А в този момент дано да поговорим за външния тип на нашите тикви. Как да разберем по кое време е време да оберем тиквите в градината, базирайки се на външни признаци?

Външни признаци на зрялост на тиквата – по кое време да оберем тиквите

Както към този момент разбирате, тиквата не би трябвало да е узряла по време на прибиране на реколтата. И въпреки всичко има някои външни признаци, които разрешават да се дефинира, че времето за прибиране на реколтата е пристигнало. Опитните градинари може би знаят това от дълго време, само че начинаещите даже не си и задават такива въпроси! Тиква, подготвена за прибиране на реколтата, наподобява по този начин:

  • Дръжката на тиквата се е вдървила. Тоест към този момент не е сочна и зелена, а е изсъхнала и доста твърда.
  • Листата са пожълтели , избледнели или даже изсъхнали (поне някои от тях).
  • Цветът на самата тиква е станал по-ярък и кондензиран. В взаимозависимост от сорта може да бъде мрачно оранжева, жълта или сиво-зелена.
  • Тиквената кора стана по-плътна от преди .

Това са главните признаци на узрялата тиква. Въз основа на времето и външните знаци в никакъв случай не можете да сбъркате. Времето за узряване по принцип е написано на опаковките със семена, тъй че не е мъчно да се ориентирате.

Между другото, когато прибирате реколтата, би трябвало да отрежете дръжката, тъй че да останат най-малко 4-5 см. И, несъмнено, не повреждайте кората на тиквата, в противоположен случай тя няма да издържи дълго време.

Какво да вършим с набраните тикви?

Първо избършете зеленчуците със суха забрадка, с цел да премахнете непотребната влага и нечистотия от корите. Внимателно проверете тиквите и изхвърлете екземплярите със следи от изгниване. Тези тикви няма да се съхраняват дълго, тъй че в случай че е допустимо, първо ги изяжте, като премахнете развалената плът.

Ако тиквата има дребни пукнатини, покрийте ги с елементарна зелена багра. Дезинфекцията на „ рани “ предотвратява навлизането на гъбички и изгниване в зеленчука, което ще усили периода на валидност.

Както изцяло узрелите, по този начин и неузрелите плодове би трябвало да се съхраняват при идентични условия. Намерете им изсъхнало и мрачно помещение с добра вентилация, където температурата се поддържа сред 18–20 градуса. Уверете се, че тиквите се държат надалеч от източници на топлота и директна слънчева светлина

Поставете реколтата със стъблата нагоре върху скари или лавици, тъй че плодовете да не се допират един до различен. Допълнително можете да увиете всяка от тях в хартия или вестник. Такива “дрехи ” ще всмукват непотребната влага.

Периодично проверявайте тиквите и неотложно отстранявайте тези, които са почнали да се скапват. Това е всичко, което е по-важно за вярното предпазване на тиквите. Сега остава единствено да се насладите на вашите домашно отгледани тикви, като си извършите апетитен тиквеник или крем чорба от тиква.

А може просто да си опечете една тиква във фурната. И да я намажете с мед. Ще ви завиди даже Душко Добродушков на това!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР