Кофеинът е най-консумираната стимулираща съставка в света. Той играе роля

...
Кофеинът е най-консумираната стимулираща съставка в света. Той играе роля
Коментари Харесай

8 симптома на кофеинов глад и как да се справите с тях

Кофеинът е най-консумираната стимулираща съставна част в света. Той играе роля във възбуждането на централната нервна система и въздейства върху неврологичната интензивност на мозъка. Той понижава чувството за отмалялост и прояснява съзнанието.

Прекомерната консумация на кофеин обаче може да аргументи бодърствуване и редица други странични резултати. На някои им се постанова да спрат приема на кофеин по здравословни причини.

Как можем да разберем, че тялото ни е подвластно към кофеина? Ако имате абстиненти признаци като главоболие, тревога, свръхчувствителност, хиподинамия и други сходни, то евентуално зависимостта ви към кофеина е огромна.

Как можем да преодолеем симптомите от кофеиновия апетит? Американската здравна медия Healthline предлага способи за понижаване на симтпомите и страничните резултати от кофеиновата взаимозависимост.

Главоболие

Това е най-често срещаният признак на кофеинов апетит. Кофеинът редуцира кръвоносните съдове в мозъка и забавя кръвообращението. Едно изследване през 2009 година открива, че консумирането на по-малко от 3 чаши кафе дневно понижава потока на кръв към мозъка с 27%.

Намаляването или прекъсването на потреблението на кофеин може да докара до внезапно повишение на кръвопотока. Това може да причични главоболие, считат специалисти. Тези главоболия се случват, тъй като мозъкът се пробва да се приспособява към по-силния кръвопоток.

Не всички специалисти са съгласни с тази доктрина. Кофеинът се употребява и като средство за лекуването на избрани главоболия като мигрената да вземем за пример.

Умора

Много хора са подвластни от кафето, с цел да противодействат на умората. Кофеинът блокира рецепторите на аденозина – невротрансмитер, който провокира унесеност, което прави съзнанието по-ясно и оказва помощ за понижаване на чувството за отмалялост.

Ако премахнете кафето внезапно от диетата ви, е допустимо това да докара до отмалялост и унесеност. Според проучване, извършено измежду 213 души, привикнали към кофеина, през 2012 година въздържането от изразходване на кофеин в продължение на 16 часа усилва чувството за отмалялост.

Освен това хората, които всекидневно употребяват кофеин, демонстрират по-тежки признаци на кофеинов апетит, в това число отмалялост, спрямо тези, които употребяват по-рядко на седмична база.

Енергизиращият резултат на кофеина се задържа в продължение на единствено сред 4 и 6 часа. За да поддържаме този резултат през целия ден, би трябвало да изпием няколко чаши кафе и енергийни питиета. Прекомерната консумация на кофеин обаче покачва и пристрастеността към кофеина.

Тревожност

Кофеинът може да аргументи ускорено сърцетуптене и да увеличи кръвното налягането. Чувствителните към кофеин хора могат да станат тревожни и нервни от изпиването даже единствено на една чаша кафе. Дори да спрете приема на кофеин, тези странични резултати могат да се проявят.

Тревожността е чест признак при хората, които стопират приема на кофеин. Когато тялото е станало подвластно физически и ментално от кофеина, прекъсването на потреблението му покачва чувството за тревога.

Ако консумираме по-голямата част от кофеина под формата на газирани питиета или подсладено кафе, е допустимо тревогата като непряк резултат от прекъсването на кофеина да се утежни. Изследвания с животни удостоверяват, че, в случай че захарта се отстрани ненадейно от диетата след дълготрайно време на потреблението ѝ, се появяват признаци на тревога.

Загуба на централизация

Една от главните аргументи за това хората да употребяват кофеин посредством кафето, чая или енергийните питиета, е за повишение на концентрацията.

Хората одобряват кофеинови питиета преди изпити, тренировки или значими събития, с цел да покачат концентрацията си. Кофеинът покачва равнищата на адреналин, което по принцип е натурална реакция на напрежението.

Нивата и други невротрансмитери – допамин и норепинерфин, също се покачват. Това води до ускорение на пулса и повишение на кръвното налягане, и в същото време подтиква мозъка да проясни съзнанието, което покачва концентрацията. Поради това, в случай че се опитате да функционирате без кофеин, то концентрацията ви може краткотрайно да отслабне.

Депресивно въодушевление

Кофеинът оказва помощ и за подобряването на настроението. Блокирането на рецепторите на аденозина освен прояснява съзнанието, само че и усъвършенства настроението.

В съпоставяне с хората, които пият безкофеиново кафе, тези, които пият кофеиново кафе, се усещат в по-добро въодушевление 30 минути след изпиване на напитката, сочат проучвания.

Вече доста проучвания са показвали връзката сред постоянната консумация на кофеин и понижения риск от меланхолия. Например, разбор на резултатите от 12 проучвания демонстрира, че хората, които пият кафе, имат 24% по-малък риск от насърчаване на меланхолия в съпоставения с тези, които не пият кафе.

Според едно изследване от 2008 година може да се открие връзка сред изгубване на възприятието за благополучие и намаление на силата, веднъщ щом спре потреблението на кофеин и прекъсне стимулиращият му резултат.

Свръхчувствителност

Обикновено хората, които пият кафе, са елементарно раздразнителни заран преди да са си изпили кафето. Кофеинът остава към пет часа в тялото и поради това абстинентите проблеми могат да се проявят на сутринта.

Ако спрете кофеиновите питиета е допустимо да сте по-лесно раздразнителни и да имате неприятно въодушевление. За хората, които пият доста кофеин, даже дребното редуциране на количеството кофеин, може да се прояви в смяната на цялостното въодушевление.

Резултатите от изследване, извършено измежду 94 пълнолетни лица, подвластни от кофеина, демонстрират, че 89% от участниците желаят да спрат кофеина, само че са се провалили поради абстиненти признаци като свръхчувствителност и яд.

Треперене

Ако хора, които имат сериозна взаимозависимост към кофеина, го спрат ненадейно, е допустимо да се сблъскат с неволното трептене. Кофеинът подтиква централната нервна система.

Най-честите странични резултати от прекъсването на кофеина са тревога, раздразнителност, трептене на ръцете и други. Поради това хора с тревожни разстройства са съветвани да не употребяват кофеин, с цел да избегнат утежняване на тревогата им.

Треперенето, обвързвано със признаците на кофеинов апетит, нормално визира ръцете и се задържа в продължение на сред 2 и 9 дни. Ако след 9-ия ден, в който не сте консумирали кофеин, нетипичните треперения на ръцете продължат, то има възможност зад това да има друга причина и е добре да се консултирате с доктор.

Хиподинамия

Хората, които харесват кофеиновите храни и питиета, нормално търсят метод да покачат силата си. Лошият сън, тежката работа и неприятният режим на хранене елементарно могат да лишават силата ни, и доста хора разчитат на кафето и енергийните питиета, които покачват мигновено силата.

Кофеиновите питиета се употребяват като средство в битката против недостига на сън. Заради тези резултати хората, които употребяват кофеин, елементарно стават подвластни от него, и има огромна опция да употребяват от ден на ден и повече кофеин.

Искате да намалите признаците на кофеинов апетит?

Симптомите на кофеинов апетит би трябвало да продължат сред 2 и 9 дни, и нормално доближават своя връх в интервала сред 24 и 51 часа след последната консумация на кофеин. Има ли обаче метод тези признаци да бъдат потиснати, въпреки и малко?

Най-добре е да намалите кафето последователно. Според Health Line „ в случай че спрете кафето от през днешния ден за на следващия ден, тялото ще е в потрес, а признаците на кофеинов апетит ще са по-лоши от нормално, а, в случай че намалите намалите употребявания кофеин последователно, опцията да изпитате неприятни странични резултати понижава “.

Най-добре е да се понижат последователно кофеиновите питиета. За хората, които пият по няколко чаши кафе дневно, се предлага да заменят една от тези чаши с безкофеиново кафе или билков чай. Постепенното понижаване на броя еспресо шотове също е добра концепция.

Дехидратацията може да утежни главоболието, умората и други признаци, по тази причина е значимо при прекъсване на кофеина да се пие задоволително вода.

За понижаване на признаците на кофеинов апетит се предлага да употребявате разнообразни способи за понижаване на напрежението като добър режим на сън, физическа интензивност и здравословна диета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР