Кое носи повече минуси или ползи за България - газопроводът

...
Кое носи повече минуси или ползи за България - газопроводът
Коментари Харесай

Разходите по газовия договор с Боташ ще са повече от печалбата по Турски поток

Кое носи повече минуси или изгоди за България - газопроводът " Турски поток " или газовата договорка сред " Булгаргаз " и турската " Боташ " (Botaş)? Разбира се, няма еднопосочен отговор на този въпрос, още повече, че става дума за две напълно разнообразни неща - едното е инфраструктура, до момента в който другото е търговски контракт. Но въпреки всичко енергийните " достижения " на Бойко Борисов и Румен Радев могат да се сравнят най-малко финансово.

И в случай че за облагата от съветския газопровод през България има разногласия - водачът на ГЕРБ приказва за 700-800 млн. лева на година, а обстоятелствата сочат три пъти по-малко, то за подписаното от служебния кабинет на Румен Радев съглашение с турската газова компания всичко е ясно - ще плащаме по близо 300 млн. лева на година до 2035 година, даже и да не употребяваме турските тръби.

Изводът в резюме е, че България ще заплати най-малко 500 млн. лева повече на турската " Боташ ", в сравнение с би могла да завоюва от " Турски поток " за интервала от 13 години (колкото е срокът на съглашението за потенциали с Турция). Въпросната облага от газопровода обаче едвам ще покрие разноските за неговото създаване, които приближават 3 милиарда лв.. Сметката апелирам От отговор на служебния енергиен министър Росен Христов до депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров през май излиза наяве, че през 2022 година " Турски поток " е донесъл 375.9 млн. лева доходи, от които облагата е съвсем 262 милиона. Условно разпределените оперативни и финансови разноски за интервала са на стойност 113.95 млн. лвеа. Това обаче, както се показва, е единствено условно - да вземем за пример " Булгартрансгаз " сама дефинира каква част от разноските на сдружение са свързани с газопровода. Например, в същия отговор се показва, че в сумата от 113.95 млн. лвеа, с изключение на разноските за материали, външни услуги, разноски за личен състав, обществено обезпечаване, финансови и други разноски на обща стойност 92.15 млн. лв., е включена и насъбраната обезценка на плана за 2022-а на стойност 84.8 млн. лв.. Така сумата на разноските става 176.95 млн., а не 113.95 млн.

Още при одобряването на плана за " Турски поток " през 2019 година годишните експлоатационни разноски, изчислени от самата " Булгартрансгаз " и утвърдени от КЕВР, бяха в размер на 131.4 млн. лева на година. А от този момент инфлацията и растежа на заплатите е забележителен. В същото време проектът за приходите се покрива съвсем изцяло с регистрираните - съгласно плана от 2019 година газопроводът е трябвало да генерира най-малко 362 млн. лева през предходната година и по толкоз в идващите 17 години, без да се счита индексацията.
Реклама
. Разбира се тук би трябвало да се има поради, че вложените в тръбата 2.15 милиарда лева, както и лихвите от 350 млн. лева няма да са изплатени изцяло към 2035 година, както и че за действието на газопровода бяха построени и две компресорни станции - " Расово " и " Нова Провадия ", като тяхната цена е 350 млн. лева Също по този начин не трябва да се пропущат и вложенията за газовите тръби в първите 11 км от турската граница и самата компресорна станция " Странджа " на обща стойност от 76 млн. лева

Но в същия този 13-годишен интервал България ще извършва и съглашението си с Турция за потреблението на LNG терминалите там и газовата инфраструктура за транспорт до България. Всъщност " Булгаргаз " не получава достъп до турската преносна мрежа, както беше оповестено, а единствено право да разтоварва танкери на съответно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар. (над 3.9 милиарда лева по настоящия курс на $ от 1.8 лева.) такси на " Боташ " за интервала на съглашението, без значение дали внася газ или не. Това е с най-малко 520 млн. лева повече от прогнозната облага по " Турски поток " за същия период.

При размерите за 2023 година разноските са съвсем 170 хиляди $ дневно, а от 2024 година нататък сумата нараства на 486 хиляди $ дневно.. При преустановяване на съглашението " Боташ " има право на наказателна клауза, която е равна на цялостния размер на дължимите такси за целия оставащ период, или над 3.8 милиарда лева все още. " Булгаргаз " няма право на неустойки. За да има изгода от въпросните разноски по съглашението с " Боташ " е належащо " Булгаргаз " да стане районен търговец на газ, да употребява оптимално резервирания потенциал и да препродава газа с облага. И като теглим чертата На процедура в тази ситуация с " Боташ " българската " Булгаргаз " е в ролята на " Газпром ", когато приказваме за " Турски поток " през България - и двете компании заплащат преносни такси, с цел да употребяват инфраструктурата. Но " Булгаргаз " има разполагаем потенциал от 1.85 милиарда куб. м на година, за който ще заплаща по 320 млн. лева, до момента в който " Газпром " получава опция да придвижва над 15.7 милиарда куб. м. (750% повече) по особено построен за задачата газопровод, за което заплаща по 360 млн. лева на година (само с 12.5% повече).
Реклама
Или с цел да придвижи 1000 куб. метър газ " Булгаргаз " заплаща на турската компания 173 лева, а за същото количество " Газпром " заплаща на България единствено 23 лева

Поради това наподобява, че Румен Радев е склонил да заплаща прекалено, до момента в който Борисов е направил огромни отстъпки при сключването на газовите покупко-продажби. От позиция на изгодите за България от тези договорености обаче обстановката е по-различна. " Турски поток " все още служи главно на съветския интерес за заобикаляне на Украйна в преноса на газ към Сърбия и Унгария, до момента в който страната не употребява действително това трасе. А съглашението с " Боташ " въпреки всичко дава сигурност за различно трасе за импорт на газ и опция " Булгаргаз " да разшири районно бизнеса си. Но най-малко на пръв взор - на малко висока цена.
Свързани публикации Най-големите слънчеви паркове в България 29 август 2023, 06:30 Изтекли документи: Подаръкът на Борисов за Путин - газопровод и 3 милиарда лв. 28 август 2023, 06:00 Седмични вести за енергетика: Плановете за въглищните региони; Соларната договорка на Actis в Силистра 19 август 2023, 08:00 Износът е с 3% по-малко от предходната година. Спадът е поради ток, горива и олио 10 август 2023, 14:51 " Астра биоплант ": Русенската компания порасна рекордно - има доходи от 7.7 милиарда лева 10 август 2023, 06:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР