Коджи Якушо - една от най-големите японски кинозвезди, има близо

...
Коджи Якушо - една от най-големите японски кинозвезди, има близо
Коментари Харесай

Необяснимо трогателен. Актьорът Коджи Якушо, който въздейства без думи

Коджи Якушо - една от най-големите японски кинозвезди, има близо 100 функции зад тила си. Но малко от тях влияят като тази на чистача, който намира смисъл в семплия живот, рутината и детайла. Гледаме го в новия филм на Вим Вендерс " Прекрасни дни ".

Обикновено Коджи Якушо гледа филмите, в които взе участие, единствено по един път.

Едно от редките изключения е драмата " Прекрасни дни " на немския режисьор Вим Вендерс, която беше номинирана за " Оскар " тази година. През 2023 година тя донесе на Якушо премията за най-хубав артист на фестивала в Кан .

В България филмът беше излъчен няколко пъти на тазгодишния София филм фест (СФФ), където билетите се изчерпаха за броени дни. Критиците го дефинират като минималистичен, грациозен,.

" Когато виждам другите си филми, желая да се подлагам на критика. Но с " Прекрасни дни " някак си прощавам за някои недостатъци в играта си ", Якушо в предаването Q.

68 -годишният артист към този момент има към 100 функции зад тила си - той е бил самурай, чиновник в офис, сериен палач. Ролята му в драмата на Вендерс обаче е специфична.

Главният воин Хираяма , изигран от Якушо, е чистач на публични тоалетни в Токио . Той прекарва дните си самичък, в прецизна рутина и със забележителна дарба да открива хубостта в дребните неща.

" Хираяма в действителност се държи по метод, толкоз лишен от лакомия, че е съвсем засрамващо да го гледаш ", споделя още артистът.

Якушо е притеглен и от това, че героят му приказва относително рядко.

" Не одобрявам изключително филми с доста разговори. Думите са значими, несъмнено, само че мисля, че филмите имат най-силен резултат в тези моменти, в които думите ги няма ", споделя той.

Актьорът, чиято същинска фамилия е Хашимото, е роден през 1956 година в Нагасаки - градът в Югозападна Япония , който в края на Втората международна война е погубен от атомна бомба, пусната от Съединени американски щати .

 Коджи Якушо
След като приключва образованието си, Якушо работи няколко години в общината в Токио.

" Бях на път да се върна в родния си град, тъй като не ми се получаваше, когато инцидентно отидох на спектакъл с безвъзмезден билет ", той пред Индиуайър.

" [По-късно] открих, че не всички театрални постановки са страхотни. Но даже и при не най-хубавите виждах, че актьорите, които постоянно бяха млади, на моята възраст, просто се стараеха и даваха най-хубавото от себе си на сцената. Завиждах им. Затова си помислих, че може би ще е по-забавно самият аз да играя ", споделя още Якушо.

Първоначално той разнообразява, като работи за режисьори с разнообразни стилове, с цел да натрупа повече опит. Днес Якушо към този момент е работил с мнозина огромни имена в Япония, а и освен, и избира да сортира функциите си.
Във всеки обособен воин или история постоянно може да се откри нещо красивоКоджи Якушо
" Мисля, че във всеки обособен воин или сюжет постоянно може да се откри нещо красиво. Когато усещам това в една история или филм, тогава съм подготвен да се захвана ", споделя Якушо.

Първият му пробив е в сантименталната комедия " Ще танцуваме ли? " през 1996 година Година по-късно филмът на Шохей Имамура " Змиорка " с присъединяване на Якушо печели " Златна палма " в Кан. Други по-известни филми, в които артистът играе, са " Вавилон " и " Мемоарите на една гейша " .

Якушо споделя, че филмите са като дрога за актьорите, които се надяват, че всяка последваща роля може да им донесе цялостно задоволство и чувство за себереализация.

" Засега мисля, че ми се получава ", споделя той.

Освен за най-хубав артист в Кан, Якушо е притежател на редица други оценки, в това число на Азиатските кино награди, на интернационалните фестивали в Токио, Киото, Осака, Чикаго, Сингапур, на Японската киноакадемия и други.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР