Кодът за машините не е ценност, която да се търгува.

...
Кодът за машините не е ценност, която да се търгува.
Коментари Харесай

Христанов: Кодът за машините не е ценност, която да се търгува

" Кодът за машините не е полезност, която да се търгува. Той е обществен. Кодът е в ЦИК и може да бъде следен от политическите участници ". Това съобщи в ефира на NOVA депутатът от Политическа партия Иван Христанов.

Той разяснява разразилия се спор в Народното събрание по отношение на кода на машините. В петък депутатът Георги Свиленски разгласи, че социалистите няма да изтеглят настояването да се гласоподава с хартия, тъй като е имал предложение от Кирил Петков.

" Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите, уважаеми сътрудници. Ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона. Защото вашият съпредседател и някогашен министър председател, пристигна и сподели: " Оттеглете закона и ще ви дам кодовете ". Кой е той, че ще държи кодовете на машините? ", съобщи от трибуната Свиленски.

" Този код просто споделя на машината по какъв начин да работи. Нищо повече. И отново споделям - кодът е обществен, може да бъде тестван от политическите участници в ЦИК ", сподели през днешния ден Христанов. " Кирил Петков най-вероятно споделя - в случай че ви тормози кодът, дано го подложим на разбор и оценка, с цел да изчезне това ваше терзание. Но отново споделям, той няма стойност като средство за търговия или въздействие ", разяснява Христанов.

" Свиленски излезе, хвърли бомбата. Малко по-късно Десислава Атанасова взе думата и сподели, че в случай че това е правилно, те имат терзания. Ако кодът позволяваше операции и ние бихме изпитвали терзание. По-интересно е по какъв начин ГЕРБ одобриха това голословно изказване за безспорна истина. Това изглеждаше изцяло синхронизирано ", съобщи депутатът.

Христанов сподели, че от Политическа партия са обезпокоени, че някогашният им съдружен сътрудник толкоз упорства за хартиените бюлетини.

" През 2005 година Българска социалистическа партия имат 1,2 милиона гласоподаватели. Те са се стопили. През 2009 година ГЕРБ имат 1,7 милиона гласоподаватели. Те са изгубили съвсем 1 милион гласоподаватели. Когато забележим по какъв начин тези 2 основни партии губят над 2/3 от гласоподавателите си и желаят да се върнат към  подправените протоколи, невалидните бюлетини. Това поражда паника. Машинното гласоподаване разрешава осъществяване на изборите с доста по-малко неточности ", счита Христанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР