Коалицията Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще предложи за

...
Коалицията Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще предложи за
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлага Даниел Лорер за нов български еврокомисар. Очаква се и номинация от ГЕРБ-СДС

Коалицията „ Продължаваме промяната " – " Демократична България “ (ПП-ДБ) ще предложи за нов български еврокомисар своя народен представител Даниел Лорер, заяви съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пред.

Очаква се другата коалиция в държавното управление - ГЕРБ-СДС , да излъчи още един претендент.

На 16 юни Европейската комисия посочи, че чака да получи две имена - на мъж и на жена, от които ще избере. Затова евентуално номинираният от ГЕРБ-СДС ще е жена, каквото би приветствала и Европейска комисия. Петков обаче означи, че към момента няма информация за име.

България би трябвало да номинира нов еврокомисар, откакто Мария Габриел , напусна поста си, с цел да стане част от българското държавно управление. Първоначално тя беше номинирана за министър председател в проектокабинета на ГЕРБ-СДС, само че откакто той не получи поддръжка, стана вицепремиер и външен министър в общото държавно управление с ПП-ДБ. Габриел обаче ще се ротира на 6 месеца като министър председател с акад. Николай Денков , който пръв пое поста.

По-рано във вторник Денков пръв заяви, че чака номинации за нов български еврокомисар от двете обединения, подкрепящи държавното управление.

„ ГЕРБ ще има кандидатура за еврокомисар. България ще излъчи двама претенденти, които ще имат своето изявление с ръководителя на Европейска комисия “, разяснява сбито Габриел по-късно, само че също не заяви име.

Даниел Лорер беше министър на нововъведенията и растежа в кабинета на Кирил Петков и към този момент е депутат в три Народното събрание. В настоящия той е член на комисията по външна политика и на тази по икономическите въпроси и нововъведения, както и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Петков разяснява и назначенията на зам.-министри и разбирателството с ГЕРБ по тях, като не скри, че това е сложен развой.

" Има три страни - оферти могат да имат министърът, ГЕРБ и ние, само че и трите страни би трябвало да са съгласни с кандидатурата, с цел да стане факт назначението. Финалното решение е на Николай Денков и Мария Габриел ", добави той.

Според него тази организация не разрешава да се назначават политически лица и " калинки ", а експерти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР