Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ, коментира депутатът

...
Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ, коментира депутатът
Коментари Харесай

ПП нямало да плащат такса „спокойствие“ на политически брокери

Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ, разяснява депутатът от Политическа партия
„ Тъй като през днешния ден чухме изявлението на господин Караджов, аз направих публично искане до Министерството на финансите с въпрос  има ли искане от Министерството на районното развиване и благоустройство за това нарастване в бюджета и в случай че има, то да ни бъде предоставено. Министерството на финансите ни върна този документ, който публично е подписан от господин Караджов, с който желаят над 3,9 милиарда в допълнение, което е невиждано над най-високия бюджет в историята на министерството, който ние към този момент гласувахме преди няколко месеца “.

Това съобщи депутатът от Политическа партия и зам.-председател на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление Йордан Терзийски, който разяснява поисканите от районния министър Гроздан Караджов средства за бюджета Министерство на регионалното развитие.

Той посочи, че настояването от министър Караджов е направено на 6 юни.

„ В тази сметка, която е предоставена, има заплащания по настоящи ремонт и поддръжка. Там комисията към момента работи и чакаме резултати от нея. По наша информация над 80% от настоящите поправки са заобикаляли закона и в действителност главните поправки са се правили като настоящи. Има надвъзлагане по всички контракти за публични поръчки и действително това са проблеми, които ние занапред би трябвало да позволяваме в Народното събрание. Вие знаете, че още от първия ден искахме тези заплащания да минат отсам, да минат на районна комисия, да минат на антикорупционна комисия, с цел да бъдат тествани и да имаме гаранция, че всеки един лев ще бъде изхарчен в действителност за пътища. “, изясни Терзийски.

По думите му с изключение на тези 3,9 милиарда в настояването, по същия преустановен контракт от Министерство на регионалното развитие  са поискали още един милиард, „ които са за предоставени и занапред стартирани публични поръчки и вероятно да се възложат нови такива “.

„ Също по този начин въпросът автомагистрала „ Хемус “ с инхаус към момента не е решен, тъй че ние няма по какъв начин да правим заплащания по тези действия. В последна сметка ние имаме ангажимент към нашите гласоподаватели да има една бистрота и да подсигуряваме, че всеки един лев ще стигне до предназначението му. Ние няма да харчим безсистемно. Нито едно друго министерство не е желало актуализация от сходен размер и не считам, че е редно да се слагат по подобен метод ултимативно въпросите, тъй като в последна сметка това е екипна работа и такса „ успокоение “ на политически брокери няма да плащаме “, безапелационен бе депутатът от „ Продължаваме Промяната “.

На въпрос с какви доказателства разполагат от Политическа партия и имат ли данни, че част от тези пари са били насочвани към компании, свързани с някогашните ръководещи от ГЕРБ, той отговори по този начин:

„ Само през днешния ден, доколкото прочетох в медиите, има социална поръчка за над 16 милиона, от 12 участника са били отстранени 10 и не печели компанията с най-ниската цена. Всяка една такава социална поръчка би трябвало да се ревизира и в действителност да се стигне до дъното й. Ние би трябвало да подсигуряваме, че те в действителност ще бъдат изпълнени качествено, правилно и на оптимална цена “.

По думите му сега бюджетът на АПИ е голям и безусловно покрива настоящите поправки. Основните поправки, които са предоставени, били извънредно малко, защото липсвали планове с подготвена документи за публични поръчки.

Терзийски акцентира, че въпросните милиарди за пътищата би трябвало да минат първо през всички комисии и чак тогава ще се пристъпи към заплащане.

„ Очакваме още идната седмица този отчет да бъде импортиран в Народното събрание. Комисията работи. Така че, чакаме реакция “, съобщи още той.

„ Относно парите за общините, които също са част от това искане на господин Караджов, желая да кажа, че те просто ще минат по друга стратегия. Ще минат по програмата за селските региони, от която могат да се възползват към 235 от всичките 265 общини, което значи, че за всички общини до 15 хиляди души има отделени 300 милиона лв. на този стадий “, уточни Терзийски.

На въпрос дали стабилността на обединението е била изхарчена на вятъра, в случай че тези пари въпреки всичко бъдат дадени, въпреки и на други компании той бе безапелационен:

„ Важно е ние да стоим зад правилата си. Тази коалиция ще съществува до тогава, докато има хора, които съблюдават тези правила и утстояват нещата, поради които сме пристигнали, т.е. – нулева приемливост към корупцията. Коалицията не е самоцел, нито бюджетът на АПИ. Тук има правила, за които ние се борим. Наш първокачествен приоритет е да осъществим уговорката си към гласоподавателите “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР