Коалицията ГЕРБ-СДС печели с малка преднина пред ПП-ДБ изборите за

...
Коалицията ГЕРБ-СДС печели с малка преднина пред ПП-ДБ изборите за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС печелят изборите. Какви са крайните резултати?

Коалицията ГЕРБ-СДС печели с дребна преднина пред ПП-ДБ изборите за парламент, които се организираха на 2 април 2023. Това сочат . ГЕРБ-СДС получават 26,51% от гласовете, а ПП-ДБ - 24,54%. За партията на Бойко Борисов са гласували 669 361 души, за обединението към Кирил Петков и Асен Василев - 619 592.

Шест партии влизат в идващия парламент

На трето място е партията на Костадин Костадинов " Възраждане " с 14,15% (357 167 гласа). След нея се подрежда Движение за права и свободи  с 13,72% (346 437 гласа) и БСП с 8,94 на 100 (225 814 гласа).  Изненадващо за някои е, че и  " ИТН " (ИТН) съумя да прескочи 4-процентната преграда и влиза в състава на 49-ото Народно заседание. Партията на Слави Трифонов получава 4,11% или 103 641 гласа. 

Извън Народното събрание останаха обединенията на Стефан Янев и Мая Манолова. " Български напредък " получи 3,08% от гласовете. А " Левицата! " - 2,24%.

" Не поддържам никого " са показали 108 842 от гласоподавателите. Това са повече, в сравнение с гласувалите за Има Такъв Народ.

Повечето гласоподаватели гласоподаваха с машина

Любопитна детайлност е, че във всички региони на столицата София победител е обединението ПП-ДБ. Тя печели и вота в Пловдив. Според изследване на " Тренд ", ПП-ДБ са и обединението, чиито гласоподаватели в най-голяма степен са предпочели да гласоподават на машина (83%). Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са единствените две партии, чиито избиратели са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина. 

62% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са хора над 60 години. А близо една трета от всички дали своят вот сред 18-29 години са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Българска социалистическа партия е първа политическа мощ измежду хората над 70 години, сочат още данните на " Тренд ".

Прочетете тук по какъв начин проф. Евгений Дайнов разяснява още в късните часове на 2 април 2023 обстановката след изборите. И какво написаха непознатите медии за изборите в България през уикенда. А тук ще откриете обявата на Newsweek за интереса на Путин към българския избор. И мнението на външната наблюдателка Йохана Даймел за изборите в България. 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР