Коалиция Продължаваме промяната - Демократична България внесе жалба в Административния

...
Коалиция Продължаваме промяната - Демократична България внесе жалба в Административния
Коментари Харесай

ПП и ДБ внесоха жалба в съда срещу решението на ЦИК за сборното броене на гласовете

Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " внесе тъжба в Административния съд в София против решението на Централната изборна комисия гласовете от машинния избор да не се броят настрана, а непосредствено да се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини. 

Според жалбата, подписана от юристите Надежда Йорданова и Никола Минчев, " с решението си, което даже не бе аргументирано, ЦИК нарушава наредбите и задачите на Изборния кодекс ". Жалбоподателите чакат съдът да отхвърли административния акт на комисията и да ѝ даде инструкции по какъв начин да съблюдава закона, осведомят от пресцентъра на обединението.

В известието във връзка жалбата се напомня, че Изборният кодекс изисква ЦИК да разгласява неотложно на уеб страницата си както резултатите от машинното гласоподаване, по този начин и от хартиеното от секционните, районните и общинските изборни комисии. Уточнява се, че смисълът на това условие е да бъде обезпечена бистрота на изборния развой и че при решението на ЦИК е невероятно да се откри какъв брой са употребяваните бюлетини за машинно гласоподаване.

В текста на жалбата се споделя още, че няма условие за разпечатване на машинния протокол и няма по какъв начин да се разбере какъв брой индивида са дали своят вот с машина и какъв е общият резултат по-късно, което създавало условия за неустановеност при преброяването на бюлетините и инспекцията им.

Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и следваща инспекция за правомерност на вота, пишат жалбоподателите. И предизвестяват, че това отваря опция да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласоподаване за съответни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и по този начин бъде манипулиран изборният резултат, акцентират вносителите на жалбата.

В известието се споделя още, че директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения избор лимитира опцията за констатиране и коригиране на позволени неточности от секционните изборни комисии при предаване на изборните бумаги в районните.

Решението на ЦИК резултатите от гласуването да се записват в една рубрика, сумарно от вота на хартия и на машина, не беше подкрепено от ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, от представителите Росица Матева и Цветозар Томов, както и от Любомир Георгиев. Томов подаде оставка като представител на комисията и сподели, че такова преброяване основава опасности за честността на изборния развой у нас. 

Преди ден лявата платформа " Левицата " внесе тъжба в ЦИК против решението на комисията. Срещу общото преброяване се оповестиха и от ГЕРБ и " Възраждане ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР