Коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на кантар с половин процентен

...
Коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на кантар с половин процентен
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“ за последно: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на кантар, 5 партии в новия парламент


Коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са на кантар с половин процентен пункт разлика, демонстрира финалното изследване на социолозите от „ Алфа Рисърч “. И не се обрисува безапелационен победител на идните парламентарни избори на 2 април, демонстрират последните изследвания на организацията.

Насочени главно към твърдите електорати, посланията на партиите не съумяват да стимулират по-широк кръг от гласоподаватели, разясняват от „ Алфа Рисърч “. „ Така надпреварата се свежда до борба „ за няколко % повече “, които няма по какъв начин да трансформират коренно нито политическата картина в страната, нито състава на 49-ото Народно заседание “, показват от организацията.

Данните от проучването демонстрират, че 5 партии и обединения влизат в Народното събрание.

ГЕРБ-СДС получават поддръжката на 25,9% от твърдо решилите да гласоподават. Обединението на „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ има твърдите гласове на 25,4%. Тази разлика е доста под статистическата неточност и на процедура удостоверява равенството сред двете водещи политически сили, разясняват от „ Алфа Рисърч “.

За Движение за права и свободи са декларирали, че ще гласоподават 13,8%, за „ Възраждане “ – 13,6%, а за Българска социалистическа партия – 8,2%.

Противопоставянето сред първите две политически сили и съсредоточаването на публичния фокус върху тях слага в по-неизгодна обстановка дребните обединения, разясняват социолозите. Теоретични шансове да прескочат 4%-ата преграда имат „ Български напредък “ и „ Левицата! “, само че вотът ще зависи от способността им да убедят своите гласоподаватели „ за какво си коства да отидат до урните “, допълват от организацията. „ Български напредък “ получава 3,9% поддръжка. За „ Левицата! “ са декларирали, че ще гласоподават 3,1%, а за „ ИТН “ – 2,3%.

„ Умората, разочарованието и нервността на гласоподавателите от безплодността на последните няколко Народното събрание вършат доста несигурни техните настройки и държание. Евентуални разбърквания обаче не могат да трансформират главните параметри на парламентарната картина. Съставянето на държавно управление ще бъде все по този начин комплицирано, както и в 48-ия парламент “, допълват от „ Алфа Рисърч “.

От участвалите в допитването хора 39% декларират, че ще гласоподават на петите за две години парламентарни избори. Други 13% не престават да се двоумят, като е допустимо да вземат решение в самия избирателен ден. Кампанията е трансформирала мнението за кого да гласоподават на 11% от решените да отидат до урните.

Изследването е извършено в интервала 25-29 март 2023 година измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна. Проучването е финансирано със лични средства на „ Алфа Рисърч “. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.

В същото време съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов съобщи уверено по Българска национална телевизия, че обединението ПП-ДБ ще вземе преднина от 3-5% в неделя. „ Ако ГЕРБ са първа политическа мощ, отиваме на нови избори наесен “, съобщи той. И упрекна ГЕРБ, че „ работят за това да има политическа неустойчивост “. Според него ГЕРБ са вложили 4 млн. лева за победа в Пловдив и това било „ обществена информация “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР