Княгиня Мириам се е омъжила за принц Гази Бин МохамедНа

...
Княгиня Мириам се е омъжила за принц Гази Бин МохамедНа
Коментари Харесай

Бившата снаха на Симеон, вдовицата на Кардам, стана принцеса на Йордания


Княгиня Мириам се е омъжила за принц Гази Бин Мохамед

На 3 септември 2022 година, в град Аман, в наличието на краля на Йордания Абдула II, нейно царско височество княгиня Мириам се омъжи за негово кралско височество принц Гази Бин Мохамед, оповестяват от пресофиса на Симеон II.

Кралският двор на Йордания популяризира публично известие:

„ Техни височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед участваха на церемонията. Кралското хашемидско семейство пожелава на Техни кралски височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и благополучен живот “.

След продължителния непосилен интервал по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина, българското царско семейство се радва на тази женитба. Още повече и поради другарството сред двете фамилии, се споделя в прессъобщението от царската фамилия.

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 година в Аман. Той е наследник на принц Мохавед бин Талал (1940–2021) и неговата първа брачна половинка принцеса Фериял (родена 1945 година като Иршаид). Негов вуйчо е починалият йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на настоящия монарх крал Абдула II.

Принцът е приключил влиятелната гимназия „ Хароу “ в Лондон, а по-късно приключва литература в един от най-престижните в света университети „ Пристън “. По същото време там учи и Н.Ц.В. княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си.

Принцът е основен консултант на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специфичен делегат на краля. Той е бил и негов регент.

Княгиня Мириам резервира своето Православно изповедание и след сватбата си.

Принц Гази бин Мохамед е другар на царското семейство от дълги години. След гибелта на княз Кардам по негова самодейност беше сложена каменна възпоменателна плоча в памет на Княза на брега на р. Йордан, където е било едно от обичаните места на княз Кардам в Светите земи.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР