Книжният бележник се връща в раницата на ученика, въпреки че

...
Книжният бележник се връща в раницата на ученика, въпреки че
Коментари Харесай

Връщат пак книжния бележник, електронният не работи

Книжният бележник се връща в раницата на ученика, макар че от тази година всички учебни заведения са с електронни дневници и документи. До това се стига поради проблеми с електронната платформа на МОН, в която са всички данни на учебните заведения.

Още в средата на юли министерството разгласи, че от тази образователна година всички учебни заведения би трябвало да водят дневниците си единствено в  електронен тип, в това число детските градини, центровете за поддръжка на личностното развиване и други просветителни институции. Изискването за промяна на хартията с цифров документ бе признато още през 2016 година, само че до момента се прилагаше отчасти и шефовете можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документи, или двете по едно и също време.

МОН увери, че основаната от него Национална електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение към този момент (НЕИСПУО) " е изцяло подготвена и просветителните институции имат всички нужни условия да вкарат електронния дневник ". Очакваше се безплатната услуга да спести средства за печатане на хартиени дневници. За предходната образователна година за тях са били изхарчени към 200 000 лева, макар че поръчките за хартиените документи са намалели повече от два пъти по отношение на миналата.

С въвеждането на електронни досиета на учениците отпадна и воденето на хартиени персонални картони. Така от 15 септември книжна остана единствено ученическата карта, а учебните заведения можеха да решат дали да работят единствено с електронен бележник, или да го дублират и с книжен. 

Дни след старта на образователната година обаче се оказва, че електронните дневници и бележници в НЕИСПУО не действат пълноценно. Както " Марица " писа, шефовете се сблъскаха с проблеми с платформата още при въвеждането на данните в края на лятото. Системата се бъгва, дава неточности, не е задоволително функционална. В момента в електронните дневници в нея учителите могат да вкарват единствено отсъствия и преподадените тематики, само че не и оценки. Родителите също нямат достъп и на процедура книжната ученическа брошура отново става нужен и единствен метод фамилията да се осведоми за триумфа. 

Затова от родителите се изисква да обезпечат бележници, макар дигитализацията. Възниква обаче нов проблем - търговците всеобщо не са заредили училищен книжки поради курса за прекосяване към електронни носители. Някои тържища пък отказали да ги снабдят поради цената на отпечатаните тази година - 2,50 лева за численост. Така родители са принудени да обикалят в търсене на останали от предходни години, чиито цени варират от 95 ст. до 1,20-1,80 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР