Книгата Неверест“ вече е факт на българския книжен пазар. Тя

...
Книгата Неверест“ вече е факт на българския книжен пазар. Тя
Коментари Харесай

Стефан Иванов: Чувствахме се и сигурни, и в прегръдката на природата, в атмосфера, в която никога не сме били

Книгата „ Неверест “ към този момент е реалност на българския хартиен пазар. Тя е роман за една дръзка фантазия, трансформирала се в неповторимо премеждие,  вдъхновяваща история за океанското странствуване на Максим и Стефан Иванови  - наследник и татко.

Експедицията на Максим и Стефан Иванови стартира на 14 юни 2020 година от Португалия , а задачата им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад. 105 дни на вода, 4444 морски благи (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, основана от личните им ръце. Хиляди хора по света със спотаен мирис наблюдават всяко загребване, всяка прогноза за идващ вихър или техническа щета на борда.



След сполучливото корабоплаване на първата океанска гребна експедиция за България , тя се трансформира в знак на свободния дух. Преминава граници и потвърждава, че няма нищо по-силно от жаждата за живот и устрема да побеждаваш себе си.

Максим и Стефан Иванови издават книгата и като дейни покровители на акцията „ Да! За живот! “ на Министерството на здравеопазването , която има за цел да подтиква донорството на органи след гибелта за животоспасяващи трансплантации.

 Стефан Иванов

Стефан Иванов е специфичен посетител в „ Хоризонт до обед “.

„ Книгата „ Неверест “ беше нещо като дежавю, като стартираме от шегата на Макс да прекосим океана с гребна лодка, по какъв начин я конструирахме, за перипетиите ни в океана…
Ние се придвижвахме през летния сезон и тогава се лутахме в сезона на ураганите, редуваха се тропически стихии една след друга, някои ни връщаха с 50 км. обратно и може би предходната година по това време успяхме да се измъкнем от тях… “, сподели пред БНР Стефан Иванов.

„ През цялото време ние се одивлявахме на хубостите на океана – риби – меч, по-големи от лодката, стотици косатки, което беше и фантазията на Макс, акули и костенурки…радвахме се на десетки изгреви и залези.

Но в бурите пък беше по-емоционално, само че лодката въпреки всичко не потъна, тъй като имахме 13 обособени водоизолирани пространства, имахме и избавителна лодка, тъй че до известна степен се чувствахме хем сигурни, хем в прегръдката на природата , в такава атмосфера, в която в никакъв случай не сме били. Ние в никакъв случай не сме гребали в океана, преди тази експедиция, учехме се на всичко…

 Максим и Стефан Иванови

Макс си изобрети една система, с цел да се оправя със неизвеството бъдеще пред нас в окена, употребявайки мотото -  " Аз би трябвало да загребвам ", с цел да оцелее. Той приемаше всяка прогноза за времето, поднесена от мен еднообразно, слушайки подкасти на пандизчии във Виетнам и от тях научи, че са оживели не тези, които са имали напразни очаквания за бързо изплъзване, а тези, които са имали успокоение и издръжливост ", сподели още татко му Стефан.

Максим и Стефан Иванови са наследник и татко, които обичат да пътешестват, да провокират себе и да живеят отвън коловозите. Без никакъв опит в гребането, градежа на лодки и мореплаването те построяват в гаража си в София океанската гребна лодка НЕВЕРЕСТ, с която прекосяват Атлантическия океан през лятото на 2020 година Експедицията им бе отдадена на идея, която има за цел да подтиква повече хора да подаряват органи след гибелта, които да се употребяват за животоспасяващи трансплантации.

С сполучливото довеждане докрай на своето корабоплаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.



Максим Иванов е роден на 25 август 2003 година в Бразилия. Макс е гимназист в ЧСУ „ Свети Георги “ в София. Обича дебатите и времето, прекарано с другари.

След експедицията Макс е вписан в книгата „ Рекордите на Гинес “ с два върха за: „ Най-млад гребец, прекосил океан “ и „ Най-млад гребец в двойка, прекосил океан “.

Стефан Иванов е роден в София на 24 август 1972 година Финансист по обучение.

През 2011 година става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 година сполучливо приключва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра. Обича природата и провокациите.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР