Книгата Драски по софийските работи e едно от любимите работи

...
Книгата Драски по софийските работи e едно от любимите работи
Коментари Харесай

Рисувана книга връща спомените от стара София



Книгата " Драски по софийските работи " e едно от обичаните работи на проектант Тодор Войников. Тя е рисувана и писана на ръка върху паус и възкресява остаряла София.
Създаването на илюстрованото издание коства на проектант Войников доста време и усили, отвън самото написване, тъй като намирането и изследването на първичните исторически материали не е по никакъв начин лека задача.

В допълнение на това, архивите неведнъж са прекъсвани за дълги интервали. Целта е всяка илюстрация да предава съответен спомен и да е самобитно графично клише, по тази причина са нужни и хубави портретни фотоси на обвързваните със София исторически персони.

Мотивите на създателя да се реши на подобен голям труд са огромните проблеми на българската просвета и историческа памет, които той вижда. По исторически аргументи развиването на българската просвета брутално е била прекъсвана.

„ Срязването на една просвета и невъзможността тя да се развива по натурален метод, е доста огромен проблем, който неизбежно поражда устрема „ каквото може да се позакърпи “ и тези неналичия да бъдат обезщетени, с цел да се получи една цялостна картина “, уточни пред „ Хоризонт за вас “ проектант Тодор Войников.

Книгата е проведена върху няколко интервала от историята на София и като от птичи взор следва измененията, които градът е претърпявал. Понякога тези промени са в действителност трагични.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР