КНДР е най-закритата държава на света, цялата ѝ политика е

...
КНДР е най-закритата държава на света, цялата ѝ политика е
Коментари Харесай

Германия се опитва напразно да предотврати още една война

КНДР е най-закритата страна на света, цялата ѝ политика е тайнствена по начало. Крайно загадъчно е и визитата там на формален представител на Германия – на началника на отдела на Министерство на външните работи по въпросите на Източна Азия Мартина Тюмел. Дори за самото посещаване се разбра от известие на посолството на Китай в КНДР, чиито представители участваха на една от срещите с немците. А и сами по себе си такива срещи са огромна необичайност: за финален път западен посланик посети Северна Корея преди пандемията от ковид.

Но това е един случай, когато и скритото е явно: най-вероятно немската гостенка е говорила с корейските домакини за новата огромна война. Вероятно нуклеарна.

Колкото и да е необичайно, ние руснаците нямаме нищо общо. Допустимо е да се допусна, че част от задачата на Тюмел е била опит да откаже Пхенян от военно-техническо съдействие с Москва. Но надали такова може да се случи, тъй като това е по начало обречено и нездравословно за главната задача.

Пхенян няма доверие на Запада и в частност на Германия, която се приема като спътник на враждебните Съединени американски щати. Русия, в противен случай, публично се счита за съдружник и се намира с нея „ в един окоп “. Списъкът с враговете и съдружниците на Пхенян е постоянен от десетилетия и нито един път не е бил преразглеждан.

Освен това германците нямат какво да предложат на другаря Ким Чен-ун. Те са единствено медиатори сред Вашингтон и Пхенян. А задачата, водена от тях, е толкоз значима, че даже не се взеха решение да я усложняват с дразнеща молба за счепкване с Москва.

Когато се крие самото осъществяване на договаряния, за показната и политизирана дипломация просто няма място: страните се стремят към резултат. За германците и представяните от тях американци резултатът е опазване на статуквото в смисъл, че на Корейския полуостров да не стартира нова война, тъй като тя рискува да бъде съпроводена с потреблението на оръжие за всеобщо поразяване.

Какъв ще е резултатът за другаря Ким и какво желае да реализира – това го знае само другарят Ким. Но той дава да се разбере, че войната не е надалеч.

В последния ден на февруари се навършиха тъкмо пет години от момента, когато водачът на Северна Корея се срещна с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Това беше втората в историята среща на високо ниво КНДР-САЩ, а първата, година преди този момент, също мина с тяхно присъединяване, с помощта на което младият маршал стана звезда на огромната политика, а корейският въпрос беше в центъра на вниманието на целия свят.

От това можеше да израсне нещо съдбовно, само че някакъв китаец изяде несварен прилеп (или както там в действителност породи КОВИД-19), след което светът влезе в карантина, а за Северна Корея сякаш не помниха, още повече че там карантината продължи по-дълго, в сравнение с други места.

След сътрудникът на Ким по „ рестартирането “ – Тръмп – загуби изборите, а сменилият го Джо Байдън, нарекъл корейския въпрос главен приоритет, нито един път не се обърна към него. На първо място, ние мощно го отвлякохме с Украйна. На второ място ръцете на Байдън не стигнаха до Корея, тъй като краката не го държат.

Уморил се да чака внимание, младият маршал извърши тектонични промени: преписа конституцията и анулира курса на дядо си и създател на КНДР Ким Ир-сен за спокойно обединяване с Южна Корея, обещавайки да я окупира, което преди време дядо му не съумява.

Но великият водач и безконечен президент на КНДР няма нуклеарно оръжие. Внукът му има, също така и разнородни средства за доставката му, които в течение на последните години бяха изпитвани от севернокорейската войска – една от най-големите армии на планетата.

Всичко това е нужно за отразяване на вероятната експанзия от страна на Съединени американски щати, в случай че изхождаме от заявките на Пхенян. Но единствено другарят Ким знае сигурно. Той взема решение защо е – за обединяване на Корея принудително или в северната ѝ част да не се трансформира нищо в течение на епохи, на което войната опонира.

Но Ким посочи, че ще окупира своя зложелател, комшия и „ марионетка на Съединени американски щати “ (тоест Южна Корея), само в случай че Вашингтон не престане с провокациите. Така той остави на американците прозорец за разговор: следва да се посочи какво Ким счита за провокации и по какъв начин да се прекратят. Съдейки по всичко това е било изяснявано от немците след войнствените заявки на младия маршал.

Ако изхождаме от това, че мирът в Корея зависи от дипломатическия гений на германците, то завършек на мира в Корея. Масивният боен спор в Украйна, имащ за стопанската система на Федерална Република Германия най-разорителни последствия, стана вероятен с напъните на немската „ миротворческа “ дипломация, която по самопризнание на някогашния канцлер Ангела Меркел, е печелила време за ВСУ. В последна сметка губещите са всички.

Примерно същото може да се каже за Югославия, в чийто кървясъл разпад немската дипломация взима най-активно присъединяване. Опитвайки се да позволи спорът, Берлин още повече го разпалва, само че освен това преглежда югославския случай като завръщане в огромната политика след 40 години неявяване от нея като пълностоен състезател.

А през днешния ден всяко десетминутно изявление с немския външен министър Аналена Бербок е задоволително, с цел да се разбере, че мирът в Корея ще увисне на косъм, в случай че германците решаваха нещо.

Но те са чисто и просто посланици на Вашингтон, диалогът с който, както може да си представим, се е опитвал да реализира другарят Ким. А основен във Вашингтон през днешния ден е Байдън – доста възрастен човек, чиято душeвност е на границата с оня свят и е травмирана от серия от външнополитически провали в пространството от Авдеевка до Афганистан. Трудно е да се стигне до него.

Когато от такива хора зависят въпросите на войната и мира, остава само да се тревожим или незабавно да прехванем от тях миротворческата задача, до момента в който на Корейския полуостров в действителност не стартира нуклеарно сборичкване. Там е допустимо.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14966Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед20324Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед83334Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед125314Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед13066Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед376788Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед125314Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116215Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101011Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР