Кметицата на Барселона Ада Колау призова Европейския съюз да се

...
Кметицата на Барселона Ада Колау призова Европейския съюз да се
Коментари Харесай

Кметицата на Барселона призова за намеса на ЕС в кризата с Каталуния


Кметицата на Барселона Ада Колау прикани Европейския съюз да се намеси в спора сред самостоятелния район Каталуния и централната власт в Мадрид.

„ Мой дълг като кмет е… да прикани Европейската комисия да отвори място за ходатайство сред държавните управления на Испания и Каталуния, с цел да се откри контрактувано и демократично решение “, написа тя в авторски коментар за в. „ Гардиън “.

По думите й Барселона те търси „ конфликт с непредвидими последици “, което съгласно нея не е предпочитание и на европейските сътрудници.

Самата Колау е срещу независимостта на района, само че осъди държанието на испанското „ безкомпромисно държавно управление “ на премиера Мариано Рахой, което съгласно нея с дейностите си е влошило връзките с каталунската власт.

Правни дейности против локалното държавно управление „ единствено ще помогне за увеличението на общественото напрежение и ще блокира всякаква опция за намиране на излаз от спора “, сподели тя. „ Испанското държавно управление разреши каталунския спор да ескалира от вътрешен спор до европейски спор “, уточни още Колау и добави, че не може Европа да остане „ пасивна “ по този въпрос.

Каталунското държавно управление съобщи, че е твърдо решено да продължи с провеждането на планувания за неделя референдум за самостоятелност на района, без значение от опитите на Мадрид да му попречи. Това е и една от най-големите испански политически рецесии от края на диктатурата на Франциско Франко преди 40 години.

Референдумът раздели и популацията от 7,5 млн. души на Каталуния, която е един от най-богатите испански райони и способства за една пета от стопанската система на страната. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР