Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на

...
Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на
Коментари Харесай

Кметицата на Барселона обвини Пучдемон, че е довел Каталуния до катастрофа

Кметицата на Барселона Ада Колау упрекна сваленото каталунско държавно управление на Карлес Пучдемон, че е довело испанската самостоятелна област до злополука и съобщи, че болшинството каталунци са срещу оповестяване на самостоятелност, съобщи Франс прес.

На съвещание на партията си "Каталуния ен Кому " Ада Колау изиска пояснения от сепаратистките водачи, като в същото време прикани за освобождение на тези, които са арестувани от централните управляващи. "Ние желаеме пандизчиите да бъдат освободени, само че желаеме също едно безконтролно държавно управление, което докара страната до злополука, да се изправи пред отговорностите си и да признае грешките си ", съобщи Колау, преди да отиде на огромна проява в Барселона за освобождение на задържаните ръководители.

"Те провокираха напрежение в страната (Каталуния) и излязоха с едностранна декларация за самостоятелност, която болшинството не желае ", посочи Колау. Тя не е сепаратистка, а привърженичка на референдум за самоопределяне на региона, с цел да бъде решен въпросът. "Те направиха тази декларация за самостоятелност заблуждавайки популацията поради теснопартийните си ползи ", добави кметицата на Барселона.

По думите на Колау декларацията за самостоятелност, призната на 27 октомври от 70 от 135-имата депутати в каталунския парламент, не е довела до прокламиране на републиката. Тя укори сваления каталунски водач Карлес Пучдемон, че е отпътувал за Белгия, оставяйки Каталуния "сама пред несигурността ". "Те направиха декларацията и след това си отпътуваха ", съобщи Колау. Тя разкритикува също реакцията на испанското държавно управление на консерватора Мариано Рахой, което задейства член 155 от Конституцията, с цел да сложи региона под директното ръководство на Мадрид.

Междувременно довечера в Барселона 750 000 души взеха присъединяване в огромна проява с искане за освобождение на десетимата сепаратистки водачи, които са в предварителния арест. Демонстрацията, траяла към два часа, мина под лозунгите: "Свобода за политическите пандизчии! " и "Вън окупационната мощ ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР