Кметът на Варна Иван Портних прие днес кубинска делегация, водена

...
Кметът на Варна Иван Портних прие днес кубинска делегация, водена
Коментари Харесай

Куба иска да купи два товарни кораба и два катамарана от Варна

Кметът на Варна Иван Портних одобри през днешния ден кубинска делегация, водена от посланика в България Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Сред гостите бяха Елио Сотеро Гамес Неира - първи зам.-председател на Кубинския институт за другарство с народите, доктор Алейда Гевара Марч - щерка на кубинския бунтовник Ернесто Че Гевара, Гладис Елена Айлион Олива - шеф на департамент " Европа ", Ибис Алвиса Гонсалес - координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа. 
Делегацията е в България във връзка Третата интернационална среща за взаимност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се организира в София. Инициатори на срещата са Станка Шопова, почетен ръководител на Асоциацията за другарство " България - Куба ", и госпожа Тамара Такова, ръководител на организацията. Гостите бяха придружавани от Илия Раев, ръководител на Областния съвет на БЧК - Варна, и на локалната конструкция на Асоциацията за другарство с латиноамериканската страна.

По време на срещата кметът Иван Портних срещна гостите с огромните планове на Варна - социализирането на пристанището, обновяването на градската среда, с развиването на туризма и морската промишленост. 
"Щастлив съм, че след първата ни среща преди година през днешния ден съм още веднъж във Варна. Поздравявам Ви за напредъка, с който градът се развива ", съобщи Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Той уточни, че връзките сред България и Куба са получили позитивен прогрес в икономическата и политическата сфера, само че е значимо съдействието да продължи и в други браншове.
"В договаряния сме с варненски компании за закупуване на два товарни кораба и два катамарана, за да усилване на двустранния търговски продан ", уточни посланикът. В тази връзка имало опция и за разкриване на пряк полет Варна - Хавана, защото към 30% от пасажерите, които употребили сега дестинацията от Истанбул за кубинската столица, били българи, добави той. Гостите демонстрираха огромен интерес към плана за отваряне на пристанището в морската столица. 

" В Куба пристанище Мариел претендира да е едно от най-важните в света. Полезно ще е бъде обменен опит в разнообразни действия с Вашия град ", сподели Алейда Гевара. Посланикът предложения делегация от Варна да посети Куба следващата година, за задълбочаване на връзките сред двете страни на районно равнище. "Бъдете уверени, че в наше лице имате поддръжка за развиване на обичайно положителните ни връзки ", сподели кметът Иван Портних. По-късно през днешния ден делегацията ще организира срещи в БЧК - Варна и в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР