Кметът на столичния район Средец“ Трайчо Трайков и представител на

...
Кметът на столичния район Средец“ Трайчо Трайков и представител на
Коментари Харесай

Незаконна сеч насред Борисовата градина в София

Кметът на столичния регион „ Средец “ Трайчо Трайков и представител на сдружението „ Парк Мария Луиза “ имат разнообразни пояснения за противозаконната сеч на дървета в Борисовата градина. Двамата бяха изслушани от общинските съветници на днешното съвещание на Столичния общински съвет(СОС). След това пред публицисти Трайчо Трайков назова случилото се „ безочливост “ и дефинира сечта като „ предумишлено деяние “. Тодор Тодоров, прокурист на сдружението, което по контракт би трябвало да възвърне къпалнята „ Мария Луиза “ съобщи, че премахването на живи дървета е неточност и че занапред компанията ще ревизира по какъв начин и за какво се е случило това.

По думите на Трайчо Трайков сдружението е получило позволение от регион „ Средец “ за унищожаване на изсъхнала растителност, само че в парка е изсечена напълно друга растителност. Вкарана е тежка техника, без авансово да се уведоми Общината, както изисква законът.



Те са получили разрешителното и на идващия ден, без даже да изчакат да минат 48 часа, без да уведомят някого, са вкарали техниката в парка и са изсекли напълно други дървета, сподели Трайков. Той сподели пред публицисти фотография на терена, където се виждат маркирани дървета - изсъхнали борове, които е трябвало да бъдат отстранени. Всъщност е изсечен масив от жива гора, изясни кметът на регион „ Средец “.

Няма по какъв начин да става дума за каквото и да е било комплициране. Това, съгласно мен, е предумишлено деяние, сподели още Трайков. Той насочи апел към Столичната община изрично да приключи договорните си връзки с въпросното сдружение. На тези хора не може да им се има вяра, би трябвало да се съобщи ясно, че с тях няма да се работи и да не им се дават разрешителни, изясни позицията си Трайчо Трайков. Той счита, че къпалнята би трябвало да се върне във притежание на Общината.

Обяснението на Тодор Тодоров от сдружение „ Парк Мария Луиза “ е, че премахването на дърветата евентуално е за да се направи просека, по която да влязат тежките машини, които да разчистят сухите дървета и треви. Той обаче съобщи, че занапред компанията ще направи инспекция по какъв начин и за какво са отсечени живи дървета. Дружеството има подготвеност да извърши плана за възобновяване на къпалнята, сподели още Тодоров. И добави, че към този момент има издадена виза за планиране, в този момент чакат строително позволение.



На въпрос за какво са отсечени дървета, които не са посочени в разрешителното на регион „ Средец “, Тодоров отговори, че това се е случило в границите на един ден, направила го е компания, наета от сдружението като подизпълнител. Ако компанията е премахнала дървета, ние ще компенсираме това, изясни още Тодоров. По думите му те не са уведомили регион „ Средец “ авансово, че ще влиза техника на терена, тъй като правили активността за първи път и създали пропуск. На въпрос за какво компанията не е премахнала маркираните от Общината дървета, той отговори, че е била спряна и не е стигнала до тях.

По-рано през днешния ден, на съвещанието на СОС, кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че дърветата в Борисовата градина са били изсечени безусловно нелегално и без разрешение. На сдружението „ Парк Мария Луиза “ ще бъде наложена санкция в размер на 100 000 лв..
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР