Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е поискала засилено

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е поискала засилено
Коментари Харесай

Фандъкова иска засилено полицейско присъствие около Паметника на Съветската армия

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е поискала засилено полицейско наличие към Паметника на Съветската войска по отношение на идната футболна среща сред " Левски " и " Айнтрахт " и митингите на политическите партии против демонтажа на монумента. Пред публицисти Фандъкова сподели още, че е поискала и провела среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и част от неговия екип.

Тя добави, че е належащо да се съблюдава Законът за събранията и митингите от страна на протестиращите политически водачи и партии. 

Позицията на Столичната община е ясна, съобщи Фандъкова и напомни, че има решение на Столичния общински съвет (СОС) за ремонт на паметника . Вече регионалният шеф е в осъществяване на това решение. Беше импортиран проект за сигурност и здраве в Столичната община, доста бързо нашите дирекции съгласуваха този проект, уточни Фандъкова. 

Предстои монтирането на предпазна ограда към паметника от страна на регионалната администрация, добави кметът и означи, че зависи от регионалния шеф по кое време ще се случи това. 

Смятам, че няколко палатки не пречат на осъществяването на решението на СОС и демонтирането на паметника , сподели Фандъкова и акцентира, че палатките не са съгласувани да бъдат там

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „ Паметник на Съветската войска "  в Княжеската градина в София от парцел обществена държавна благосъстоятелност на парцел частна държавна благосъстоятелност. Това значи, че парцелът е в ръководство на регионалния шеф Вяра Тодева.

На 15 август областният шеф разпореди незабавно да се изготви проект за сигурността на паметника. На 18 август в коментар за Българска телеграфна агенция Тодева сподели, че обезопасяването на монумента включва построяването на ограда и позициониране на скеле, с цел да може да се обследват компрометираните детайли, както и самите фигури, защото 70 години не е проверявано тяхното положение. На въпрос дали може регионалната администрация да се ангажира със период по пренасяне на монумента, Тодева сподели, че се следват всички процедури и преместването би трябвало да се случи оптимално законно, а скулптурите и барелефите да бъдат съхранени или при нужда – реставрирани.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР