Кметът на община Враца и председател на Ботевския организационен комитет

...
Кметът на община Враца и председател на Ботевския организационен комитет
Коментари Харесай

Враца изпрати повече от 200 участници на туристически поход По стъпките на Ботевата чета

Кметът на община Враца и ръководител на Ботевския учредителен комитет Калин Каменов и регионалният шеф Малина Николова изпратиха с китка здравец повече от 220 участници от общината в 73-я Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица ".

Тържественото изпращане на Ботевите поклонници от община Враца, което е част от програмата на честванията "Ботеви дни ", по традиция се състоя на централния площад в града пред паметника на поета-революционер. Кметът Калин Каменов се обърна към туристите с благопожелание тяхната идея през дните на похода по стъпките на героичната чета да бъде родолюбието в сърцата, неотстъпчивост пред компликациите и желанието дружно да развиваме онази България, поради която поетът и неговите съратници са дали живота си.

"Днес не е нужно да вършим саможертви, през днешния ден е нужно да пазим паметните места по стъпките на героитеи да ги надграждаме ", обърна се кметът на Враца към младежите. Той изрази убеденост, че те ще одобряват предизвикването да преминат по героичните стъпки на четата и духът им няма да се пречупи пред компликациите по 120-километровия път от Козлодуй до връх Околчица.

Врачанският митрополит Григорий отслужи молебен-водосвет за триумфа на похода. Той благослови туристическите отряди. Кметът на Враца връчи походно знаме на групата от новаторско учебно заведение "Васил Левски " в града, която за първи път ще взе участие в похода. Походниците сервираха цветя пред паметника на Христо Ботев.

Повече от 1360 туристи - множеството възпитаници и учители, само че и студенти, служащи и самостоятелни участници от цялата страна, са декларирали присъединяване тази година в националня поход "По стъпките на Ботевата чета ", оповестяват от регионалната администрация във Враца, която е координатор на националната туристическа демонстрация.

Тази вечер на брега на Дунав край Козлодуй походът ще бъде публично открит. В Ботевия парк край паметния обелиск, бележещ мястото, където преди 143 години слизат на родния бряг Христо Ботев и 200 четници от именития транспортен съд "Радецки ", ще се състои митинг-заря. Утре рано сутринта участниците в Националния туристически поход ще тръгнат от козлодуйския бряг, с цел да изминат пътя на героите по трасето на Мемориалния комплекс "Ботев път " за шест дни. Последният туристически бивак ще бъде организиран на 1 юни към обяд във Врачанския балкан близо до местността "Йолковица ", където на този ден поетът-революционер умира, покосен от противников патрон.

Походът публично се закрива на 2 юни по време на всенародното поклонение на връх Околчица в памет на починалите за свободата на България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР