Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков прие на работна

...
Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков прие на работна
Коментари Харесай

Кметът д-р Ценков и вицепремиерът Караджов обсъдиха важни за Видин проекти

Кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков одобри на работна среща в кабинета си вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, който през днешния ден и на следващия ден е на посещаване в региона.

В диалога участваха още заместник-министърът на районното развиване Явор Пенчев, народните представители Иво Атанасов и Петър Миланов, началникът на Дирекцията за народен строителен надзор инж. Лиляна Петрова, ръководителят на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ Ангелина Бонева, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) Тодор Василев, началникът на кабинета на министър Караджов Катерина Граматикова, заместник-кметовете на Видин Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, както и специалисти от общинската администрация.

Д-р Ценков поздрави министър Караджов с „ добре пристигнал “ в нашия град и му подари картина, изобразяваща емблемата на Видин – крепостта „ Баба Вида “.

По време на срещата бяха разисквани значимите инфраструктурни планове за създаване на път Е79 и на тунел под Петрохан. Видинският кмет изрази задоволството си от самодейността на министъра на районното развиване за осъществяване на работни визити в страната, както и от обстоятелството, че тя започва от нашия град. От своя страна Гроздан Караджов акцентира, че нашата област е приоритет за страната и доказателство за това е фактът, че Видин е измежду десетте общини в България, които ще получат най-вече средства по новата стратегия за районно развиване през идващия програмен интервал. Министър Караджов беше безапелационен също, че обща задача на държавната и на локалната власт е да работят за развиването на транспортната връзка по направлението Видин – Солун, както във връзка с пътната, по този начин и на железопътната съгласуваност.

Кметът на Видин даде на министъра лист с пътни инфраструктурни планове, за които Общината има подготвеност. И го увери, че в къс период Община Видин ще показа и график с прогнозните периоди за осъществяване на тръжните процедури, с цел да може Министерство на регионалното развитие да разполага с нужната информация за финансово обмисляне на дейностите.

Д-р Ценков сподели, че е належащо да се подхващат ограничения за възобновяване на общинската инфраструктура, която се нарушава при строителните действия на магистралния път. Той обърна внимание също върху казуса с интензивния тежкотоварен трафик по път II-11 (през село Арчар). Гроздан Караджов изясни, че се търси решение на въпроса с разрушаването на инфраструктурата, като означи, че АПИ също би трябвало да има стратегия, по която след края на сходни държавни планове да се възвръща нарушената инфраструктура. Министърът на районното развиване добави, че ще се запознае на място със положението на пътя през Арчар.

Видинският кмет уточни, че Общината сега извършва редица планове по Оперативна програма „ Региони в напредък “ – реституция на Синагогата, въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в 13 многофамилни жилищни блокове, създаване на обществени жилища и други Проблем обаче са доста повишилите се цени на строителните материали. Министър Караджов напомни, че се работи за намиране на решение на този проблем, само че това изисква време, защото ще е нужна и законодателна смяна. В тази връзка ръководителят на УС на АПИ Тодор Василев срещна с предлагания от страната механизъм, само че сподели, че редом се работи и по различен, който да даде опция индексацията да стартира да се ползва в по-кратки периоди.

По-късно доктор Ценков и министър Караджов посетиха Синагогата, с цел да видят на място по какъв начин вървят строителните действия. Кметът увери, че те се извършват в период и според плана и че Общината реализира прецизен надзор.

Днес доктор Цветан Ценков взе присъединяване и в проведената от Министерство на регионалното развитие среща с кметове на общини в региона и ръководители на районни институции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР