Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заедно с кметовете

...
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заедно с кметовете
Коментари Харесай

Кметове искат от транспортното министерство промяна във финансирането на обществения превоз

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, дружно с кметовете на общините Пещера, Брацигово и Петрич – Йордан Младенов, Надежда Казакова и Димитър Бръчков организира през вчерашния ден работна среща със заместник-министъра на превоза и известията Николай Найденов.

Кметовете осведомиха зам.-министър Найденов за транспортните проблеми в ръководените от тях общини. В момента Община Карлово е принудена да прави спешно безвъзмезден транспорт на пасажери по три посоки, защото превозвачът " Хеброс бус “ АД се отхвърли от договорните си отговорности и спря да извършва курсовете, оповестиха от пресцентъра на Община Карлово.

Подобна е обстановката и в другите три общини – превозвачите, под претекст че им e стопански неизгодно, стопират междуградските автобусни линии.

Кметовете упорстват да се промени досегашната процедура на дофинансиране на автобусните транспорти и в бъдеще обезщетенията от страната да бъдат на километър пробег, а не да бъде обвързана с брой продадени абонаментни карти, както е до момента. Предложено бе също нормативната уредба за вътрешноградски и междуградски транспорт да бъде разграничена.

В настоящия ѝ тип тя основава неравнопоставеност сред градските и извънградските направления, защото извежда като аршин за дофинансиране броя на популацията, а не изминатите километри. Обсъдена беше и опцията да отпадне условието достъп до дотации за дребни обитаеми места да имат единствено селищата под 500 души от планински и гранични региони.

На срещата бе взето и решение след Нова година да се организира диалог сред управлението на НСОРБ и представители на Министерство на превоза и известията, с цел да бъде изменена нормативната база в региона на субсидиране на публичния транспорт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР