Кметът на община Благоевград Илко Стоянов положи цветя на паметника

...
Кметът на община Благоевград Илко Стоянов положи цветя на паметника
Коментари Харесай

В знак на признателност! Благоевградската общественост отбеляза 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов постави цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински в двора на благоевградския храм „ Въведение Богородично “. По мотив 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско господство той сведе глава в памет на починалите. В прочувствено слово шефът на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ Силвия Домозетска загатна исторически обстоятелства за първите месеци независимост в Горна Джумая. Градът и Пиринския край се радват на тази независимост до юли 1878 година

По време на церемонията цветя поставиха още регионалният шеф Валери Сарандев, шефът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Благоевград, ст. комисар Георги Кандев, полковник Митко Балтов, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, представители на политически партии и културни институции, представители на ЮЗУ „ Неофит Рилски “, общественици, жители.

В церемонията участваха и военнослужещи от Военно формирование 26400.

През 1878 година е първото Освобождение на Горна Джумая - град с история, с архитектура, с име. През 1891 година българският академик, историк и правист Георги Стрезов написа за града:

„ Центърът Горна Джумая (Джума-баля), е спретнато градче с не повече от 1200 къщи. През бурните години от 1877 – 1879 по-голямата част от популацията в града, както и в околията, се изселило; градът се ограбил, опустошил. По-голямата част от къщите са нови; а жителите са преселници от всякакви страни. Най-много нахлули цинцари и гърци от Мелник и Сяр, които са прибрали речи цялата търговия.

Градът като пограничен, пораства и съумява от ден дневно. Жалко е единствено, че всичката работа бяга в непознати ръце, а българщината отслабва. Преди време тоя град бил един от най-разбудените; в този момент ужасно е, да не се отвори и в тоя чисто български град гръцко учебно заведение. В Джумая има две бани с минерални води: една в чаршията, друга по-навън. В подирната има и един камък с надпис. В черковния двор има камък с гръцки надпис, пренесен от Струмски чифлик… “.

Непосредствено след ритуала по полагане на цветя в двора на храм „ Въведение Богородично “ кметът на община Благоевград Илко Стоянов бе посетител на формалното разкриване на народен пресклуб на Българска телеграфна агенция в регионалния град. Кметът, дружно с регионалния шеф, генералния шеф на Българска телеграфна агенция прерязаха лентата и откриха новия офис на Българска телеграфна организация.

„ Българска телеграфна агенция имаше потребност от едно пробуждане, от един Ренесанс и към този момент стартира да го изживява, изключително в подтекста на този динамичен свят и всички събития, които се случват. “ сподели в част от словото си кметът Стоянов.

Той пожела Българска телеграфна агенция да продължи да бъде знак и добави, че Благоевград се гордее, че се трансформира в дом за Българска телеграфна организация. По време на събитието участваха още ръководителят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, шефът на Дирекция "Култура,спорт и туризъм " Силвия Домозетска, представители на осведомителни организации в региона

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР