Кметът на Младост Десислава Иванчева се обяви против новия Закон

...
Кметът на Младост Десислава Иванчева се обяви против новия Закон
Коментари Харесай

Кметът на Младост против новия закон за застрояването на София

Кметът на Младост Десислава Иванчева се разгласи срещу новия Закон за устройство и застрояването на Столична община, импортиран в Народното събрание от депутати от ГЕРБ. Промените са направени от екипа на основния проектант на София Здравко Здравков. 

Жителите на Младост и районната администрация не са известени по никакъв метод, макар че в претекстовете към закона се твърди, че той е координиран с кметовете на региони в Столична община. Това не е съответствува с истината, най-малко за Район „ Младост ", се споделя в текста от екипа на Иванчева. Сред въпросите, които насочат към депутатите, е и един за зоната за строителство на небостъргачи, която " включва в огромната си част комплексът на Българска академия на науките. За приватизация и небостъргачи ли сте го планували? ". 

Ако се одобри този закон, той значително ще засегне територията на региона, защото планува зона за доста високо строителство – сред бул. „ Александър Малинов ", бул. " Христофор Колумб ", бул. " проф. Цветан Лазаров ", ул. Обиколна, граница на регион " Младост ", р. Искър, бул. „ Цариградско шосе ", ул. „ Обреща ", бул. „ Самоковско шосе ", бул. „ Андрей Сахаров ", ул. „ Ресен ", ул. „ Анна Ахматoва " *.

Почти 80% от тази зона е ситуирана на територията на регион " Младост ", прецизират от кметството. 

Иванчева е внесла през днешния ден в Народното събрание възраженията си като кмет на директно засегнатия от новия проектозакон регион „ Младост ". Те са: 

" Внесеният план на ЗИДЗУЗСО има сбъркана тенденция и ред други дефекти. Най-важното е, че трансформира трайно изискванията за развиване на града, избрани с Общия организационен проект на Столична община, без да е спазена процедурата за негово изменение, която изисква осъществяване на публични разисквания във всички двадесет и четири региона на общината и ред други съвещания и съблюдаване на екологичното законодателство. 
Като кмет на Район „ Младост " упорствам, преди разглеждането му от народните представители в управляваната от Вас комисия да бъде съгласуван с финалните резултати по " Визия за София ", които се чака да бъдат признати от СОС през есента на 2018 година След това Законопроектът да бъде подложен на публични разисквания според член 127, алинея 1 от Закон за устройство на територията и на нужните екологични преценки. 

Настоявам, също по този начин, към плана да се изработят и обсъдят симулации на бъдещия трафик и да се обясни развиването на останалата инфраструктура. 

Категоричното предпочитание на жителите на региона е да се запазят съществуващите сега озеленени площи и по опция да се обезпечат и облагородят нови, което да залегне в плана. "  

Според измененията в Закона небостъргачи ще се извисяват в две ситита - двустранно на Околовръстното при ж.к. Люлин и на бул. " Цариградско шосе " от кръстовището на 7-ми км до р. Искър. Поправките целят да вкарат правилник в зоните без оптимални стойности за кота корниз(височина) на постройките. В тях се дефинират за централната градска част до 50 метра, а за териториите със значително значение за гледката към Витоша - в границите на Околовръстното до 75 м, отвън него - 15 метра.

В останалата част на столицата регламентираната височина е 125 метра. 

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или трансформират в паркинги, планува още законопроекта. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР