Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи концепцията си за трансформация

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи концепцията си за трансформация
Коментари Харесай

Община Благоевград с намерение да изгради Иновационен квартал, съвместно със стратегически български и международни инвеститори

Кметът на Благоевград Илко Стоянов показа концепцията си за промяна на терените на някогашните казарми в Благоевград.

На място ще бъде построен Иновационен квартал, който ще включва няколко здания, с обособени офис пространства, ведно с такива за краткотрайно престояване на хората и за отдих. Самите сгради ще бъдат издигнати на РЗП 28 хиляди кв. м., към вътрешно парково пространство, с опция да бъдат открити и 2000 работни места.

„ Всичко това няма по какъв начин да се случи бързо и незабавно. Става въпрос за дълготрайно желание, само че значимото е процесът да започва. Може би ще са нужни към 3 години, с цел да осъществяваме концепцията. Имаме упоритостта да предложим еталонна архитектура и ландшафт, които да трансфорат комплекса в привлекателен второстепенен център на софтуерните водачи и иновационните компании. Този нов вид среда ще предлага, както пространство за работа от вида CO-WORKING, по този начин и пространство за краткотрайно обитаване от вида CO-LIVING. В момента водим договаряния с водещи компании от IT промишлеността за вероятно изнасяне на тяхна активност в Благоевград. Този план ще може да се случи едвам, когато получим поръчка за интерес и ангажиране на най-малко 50% от вероятните площи. Това ще значи най-малко 1000 работни места в IT бранша. За намирането и построяването на локални фрагменти ще разчитаме и на университетите, както и на опцията за привличане на фрагменти от Гърция и Северна Македония “, съобщи Стоянов.

Той акцентира, че Иновационния квартал, ведно със зелената паркова зона, която ще резервира своята целокупност, ще бъде наличен за всички поданици и посетители на града.

Кметът съобщи, че построяването на постройките може да се реализира посредством разнообразни взаимни финансови принадлежности, които следва да бъдат конкретизирани в бъдеще, според от желанията на евентуалните вложители.

На терена на някогашните казарми ще бъдат обособени още Мултифункционална спортна зала с потенциал към 3000 души, църковен храм, ще има и намерено фестивално пространство в богата паркова среда, фонтани и езера.

Кметът Стоянов акцентира, че Община Благоевград работи и в посока за отделяне на зона отвън рамките на града, която да бъде развита като място за огромни фестивали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР