Кметът на Атина Костас Бакояни и кметът на Истанбул Екрем

...
Кметът на Атина Костас Бакояни и кметът на Истанбул Екрем
Коментари Харесай

Кметовете на Атина и Истанбул със знаково посещение при Всел...

Кметът на Атина Костас Бакояни и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу се срещнаха с гръцкия православен патриарх Вартоломей във Вселенската православна патриаршия в кв. Балат (Фанар) в Истанбул през вчерашния ден.

Бакоянис беше съпроводен от заместник-министъра на външните работи на Гърция Константинос Власис. Официалните лица посетиха патриаршеската черква " Свети Георги " и възпламениха свещи там.

Бакоянис съобщи: „ Мисля, че нашето общо наличие тук през днешния ден изпраща доста мощно обръщение за през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден. Послание с доста символики. Истанбул е блажен да бъде седалището на Вселенската патриаршия. Това е подарък от историята, който ускорява разговора на културите, укрепва междурелигиозните връзки и подсигурява мирното общуване на хората.



Патриаршията е знак на обич, вяра и мощ за всички гърци и турци, християни и мюсюлмани. “

Патриарх Вартоломей означи, че „ Патриаршията е мост на другарство, мир и взаимност “. Той добави, че е благополучен от символиката на взаимното посещаване на кметовете при него.



Посещението се организира след година на изключително обтегнати връзки сред Гърция и Турция.



Двамата кметове също организираха среща в Истанбулската община, в кв. Сарачане, последвана от взаимна обиколка на исторически забележителности в Истанбул.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР