Клубове за продан: с подобни заглавия излязоха водещите издания в

...
Клубове за продан: с подобни заглавия излязоха водещите издания в
Коментари Харесай

Търси се купувач: защо големите английски клубове се продават

Клубове за обмен: с сходни заглавия излязоха водещите издания в Англия, откакто през ноември безусловно през няколко дни и оповестиха, че са подготвени да се разделят с тях.

Периодът съответства с завършилата договорка по, както и на огромен интерес към " Тотнъм ".

Продажба на " Юнайтед " е все по-вероятна, откакто стана ясно, че има две публични предложения - от, който е ръководител на една от най-големите катарски банки - QIB, както и от английския милиардер, притежател на " Инеос ".

Такава на " Ливърпул " по-малко, защото притежателят Джон Хенри съобщи, че не е бил свестен и просто търси вложители. Мнозина обаче разчетоха смяната в решението просто като липса на заинтригуван да му заплати 4 милиарда $, колкото искаше.

Защо тъкмо в този момент

Освен персоналните претекстове на притежателите " избрани пазарни фактори ще значат, че времето на тези продажби сигурно не е инцидентно ", споделя пред CNBC Даниел Хараги, старши състезателен анализатор във компанията за пазарни изследвания Ampere Analysis.

Според Хараги предприемачите, които в този момент управляват клубовете, гледат редица фактори. Приходите, които непрекъснато порастват, не са единствен, тъй като клубовете изискват и от ден на ден разноски.

" На първо място от финансова позиция актуалните притежатели ще обмислят равнището на вложенията, които са нужни, с цел да се оправят с конкурентните клубове, благосъстоятелност на хора с още по-дълбоки джобове. "

Присъствието на " Манчестър сити ", а от скоро и на " Нюкасъл ", благосъстоятелност на кралските семейства на Абу Даби и Саудитска Арабия, промени картината във Висшата лига. Освен това в Европа има още няколко огромни играча като ПСЖ.

" Финансираните от страната притежатели от Близкия изток разрешават на клубовете да харчат огромни суми както за инфраструктурата на клуба, по този начин и за играчи, с цел да продължат да усъвършенстват футболните и финансовите си резултати ", прибавя Хараги.

 Джон Хенри е притежател на
© Reuters

Джон Хенри е притежател на " Ливърпул " от 2010 година

От години притежателите на " Юнайтед " са подложени на напън, митинги и апели да се отдръпват. Клубът занапред би трябвало да влага в възстановяване на подготвителната си база, която изостава доста от тези на съперниците им.

Не бива да се пропуща и това, че " Юнайтед " регистрира чиста загуба за финансовата година. " Ливърпул " също регистрира загуба в размер на 4.8 млн. паунда преди заплащането на налози, това е до май 2021 година

" Възможно е виновните лица към този момент да не считат разноските за устойчиви, като се има поради равнището на конкуренцията, пред която са изправени ", споделя още специалистът от Ampere Analysis.

Разглеждат се и още гледни точки като пропадането на плана за Европейска Суперлига.

Интересът от чужбина

В последните години огромна част от клубовете в Англия станаха благосъстоятелност на задгранични предприемачи. " Юнайтед ", " Ливърпул ", " Арсенал ", а към този момент и " Челси " имат притежатели от Съединени американски щати. " Сити " и " Нюкасъл " - от Близкия изток, като само " Тотнъм " от така наречен топ 6 е с британски притежател - Джо Люис.

Английските клубове се трансфораха в притегателна мощ за спонсори от целия свят, а приходите им непрекъснато порастват. Такава е обстановката и с телевизионните права, чиято стойност надвишава 5 милиарда паунда единствено във Англия.

 Търси се покупател: за какво огромните британски клубове се продават
© Reuters

През 2022 година даже за пръв път телевизионните права бяха продадени по-скъпо за межународния пазар, в сравнение с за Обединеното кралство.

" Това демонстрира капацитетът на Висшата лига. По-богати хора от актуалните притежатели го виждат. Самите клубове също знаят, че могат да предложат на тези вложители благоприятни условия за още по-агресивен напредък ", прибавя Хараги.

Кой желае " Тотнъм "

И до момента в който на напред във времето са процесите в " Манчестър юнайтед " и " Ливърпул ", или, то малко под повърхността остава " Тотнъм ".

Клубът от Северен Лондон също може да смени собствеността си, откакто " Файненшъл таймс " заяви, че иранско-американският милиардер Джахм Наджафи приготвя оферта от 3.75 милиарда $.

По информация на FT Наджафи, който е ръководител на MSP Sports Capital, работи с консорциум от вложители за структуриране на офертата и е на няколко седмици от формалното предложение към притежателя на " шпорите " Джо Люис и ръководителя на футболния клуб Даниел Леви.

 Търси се покупател: за какво огромните британски клубове се продават
© Reuters

Офертата на Наджафи и MSP би оценила личния капитал на клуба на към 3 милиарда $, преди да се добави дълг към 750 млн. $. Офертата е структурирана по този начин, че MSP и нейните сътрудници ще предложат 70% от покупната цена, до момента в който спонсори от Персийския залив, главно от Абу Даби, ще внесат останалите 30 %.

Инвестициите на Наджафи в региона на спорта включват тима от Формула 1 " Макларън ", X Games - групата за рискови спортове, както и дялове във футболни клубове в Белгия, Испания и Португалия. Той е и миноритарен притежател на тима от НБА " Финикс сънс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР