Климатичното затопляне се отразява върху смесването на водите в океаните,

...
Климатичното затопляне се отразява върху смесването на водите в океаните,
Коментари Харесай

Климатичното затопляне опасно намалява смесването на океанските води

Климатичното стопляне се отразява върху смесването на водите в океаните, което заплашва действието им като " термостат " и регулатор на международния климат и на морските екосистеми, предава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията цитира научна обява в списанието " Нейчър ". Затоплянето на водите, топенето на ледниците и променените превалявания образуват един по-малко солен пласт на повърхността на международния океан, акцентират учените от Сорбоната и от Националния център за научни проучвания на Франция.

Този характерен пласт се отделя от солената вода като леке олио. Това разединение пречи на океанския продан. Става по този начин, че водите от дълбините, богати на О2 и на хранителни субстанции, естествено се издигат към повърхността. Но там, кислородният двуокис, парников газ, който предизвиква световното стопляне, е всмукан, преди да бъде замесен към дълбините. 

Според основния създател на проучването Жан-Батист Салие този феномен слага под въпрос ролята на международния океан като световен термостат. Климатичните промени от своя страна усилват ветровете. Това води до удебеляване на повърхностния пласт и възпира проникването на светлината, витално значима за морското биоразнообразие и екосистеми. 

Изследванията се съсредоточили върху солеността и температурата на океанските води в интервала 1970-2018 година. Те са установили,че блокирането на упоменатия воден продан с повърхността върви със скорост 6 пъти по-висока, в сравнение с се считаше до момента.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР