Климатичните цели, към които Schwarz Group се присъедини през август

...
Климатичните цели, към които Schwarz Group се присъедини през август
Коментари Харесай

Целите за климата на Schwarz Group са потвърдени от инициативата Science Based Targets

 Климатичните цели, към които Schwarz Group се причисли през август 2020 година от името на всички свои подразделения, в това число и Lidl, са към този момент публично доказани от самодейността Science Based Targets (SBTi) - световен стандарт за корпоративни дейности в региона на нисковъглеродната стопанска система.

Schwarz Group си е сложила за цел да понижи оперативните си излъчвания с 55% до 2030 година по отношение на 2019 година По този метод цялата Schwarz Group прави сериозна крачка, с която способства за ограничението на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, в сходство с задачата на Парижкото съглашение за климата. Като един от най-големите търговци на хранителни артикули и част от Schwarz Group, Lidl се ангажира със лични климатични цели, които се основават на методологията на SBTi и способстват за постигането на заложените за цялата група цели. Стратегията за климата на компанията включва амбициозни ограничения в три съществени насоки – отбягване, понижаване и компенсиране на излъчванията в магазините на компанията и във веригите за доставки, с цел да окаже позитивен принос за запазване на климата.

" С въвеждането на цели, които се основават на научната методология на самодейността Science Based Targets (SBTi) като основа на нашата климатична  тактика, ние в Лидл България се причисляваме към подхванатите дейности от страна на Lidl, като част от Schwarz Group. Поставихме си амбициозната цел да понижим въглеродните излъчвания от оперативните действия в страната с 95% до 2030 година, спрямо 2019 година За да реализираме тази цел, разработихме национална тактика, която включва редица ограничения, измежду които прекосяване към 100% зелена сила, потребление на естествени хладилни сътрудници в магазините ни, понижаване на питателните боклуци и доста други. С тази сериозна крачка ние се причисляваме към дейностите на групата за запазване на климата и към визията за едно по-добро на следващия ден за всички нас ", съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

Списъкът с цели, които Lidl си слага на световно и локално равнище, включва:

- Намаляване на оперативните излъчвания във всички страни на Lidl с общо 80% до 2030 година, спрямо 2019 г

- Лидл България поддържа тази мярка, като си слага за цел да понижи оперативните си въглеродни излъчвания с 95% до 2030 година, спрямо 2019 година

- Лидл България има желание да премине напълно към зелена енергия* от март 2022 година във всички свои магазини, логистични центрове и административни здания

- Постигане на въглеродна неутралност* на световно равнище от 2022 година във връзка с оперативните излъчвания

- Тъй като по-голямата част от въглеродния отпечатък на Lidl се дължи на производството на артикули, компанията също си слага за цел до 2026 година 75% от доставчиците, виновни за въглеродните излъчвания във веригата на доставки на интернационално равнище, да дефинират и свои лични климатични цели, които да бъдат в сходство със Science Based Targets и да допринесат за общите цели на компанията.

* Преминаване към 100% зелена сила от 01.03.2022 година във всички магазини, логистични центрове и административни здания на Lidl във всички страни.

**Постигане на въглеродна индиферентност посредством сертифицирани планове за компенсиране на оперативните излъчвания (Scope 1 & 2), които все още не са били изцяло отстранени или понижени.

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни артикули в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и участва в 32 страни. В България Lidl започва своята активност през 2010 година Днес компанията има 107 магазина в 50 града и над 3000 чиновници. Предимствата на характерния бизнес модел, необятната гама артикули с оптимално съответствие качество-цена и въвеждането на редица новаторски практики и модели постановиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда почтено, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, чиновници и сътрудници. Борбата с изменението на климата е една от централните тематики в уговорката за резистентност на Лидл България, която поредно вкарва редица ограничения в посока опазването на околната среда и климата.

За Science Based Targets Initiative (SBTi)

Science Based Targets Initiative (SBTi) подкрепя и подтиква амбициозни дейности в региона на климата в частния бранш, като дава опция на фирмите да дефинират научно обосновани цели за понижаване на излъчванията. SBTi е партньорство сред CDP, Глобалния контракт на Организация на обединените нации, Института за международни запаси (WRI) и Световния фонд за природата (WWF). Към момента над 2000 компании и финансови институции вземат участие в самодейността, като си слагат цели за понижаване на излъчванията си в сходство с последните научни проучвания в региона на климата

За Парижкото съглашение

Парижкото съглашение е подписано на 12 декември 2015 година по време на Парижката конференция за климата и влиза в действие на 4 ноември 2016. Към ноември 2017 година 195 страни са подписали съглашението, в това число България. Едни от главните цели на съглашението са да понижи излъчванията на парникови газове и да ограничи световното стопляне до по-малко от 2° C до 2050 година спрямо интервала преди индустриализацията. Стремежът  е да се ограничи стоплянето до края на 21 век до единствено 1,5° C.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР