Климатичните промени за мнозина са все още спорно и абстрактно

...
Климатичните промени за мнозина са все още спорно и абстрактно
Коментари Харесай

Епичната суша в Аржентина тласка икономическата криза в страната до нови крайности

Климатичните промени за мнозина са към момента противоречиво и нереално събитие, само че в Аржентина се случва нещо, което извънредно блестящо илюстрира какъв брой огромни и всеобхватни вреди може да нанесе световното стопляне даже на една огромна стопанска система. Рекордната суша в страната унищожава зърнените реколти, утежнява още инфлацията и праща песото до нови дъна, подкопавайки ръководещата партия преди президентските избори през октомври, които носят риск от трагична смяна в политическата посока на страната.Международният валутен фонд понижи прогнозите си за напредък на втората по величина стопанска система в Южна Америка във вторник, като частни анализатори предизвестяват, че сушата ще аргументи дълбока криза. Милиони акри царевица, пшеница и соя - най-големият експорт на Аржентина и основен източник на работни места и доходи - ще бъдат унищожени тази година. Щетите са за към 19 милиарда $ съгласно една от оценките, написа Bloomberg. Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне съвсем на половина тази година.

Климатичните промени за мнозина са към момента противоречиво и нереално събитие, само че в Аржентина се случва нещо, което извънредно блестящо илюстрира какъв брой огромни и всеобхватни вреди може да нанесе световното стопляне даже на една огромна стопанска система. Рекордната суша в страната унищожава зърнените реколти, утежнява още инфлацията и праща песото до нови дъна, подкопавайки ръководещата партия преди президентските избори през октомври, които носят риск от трагична смяна в политическата посока на страната.

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за напредък на втората по величина стопанска система в Южна Америка във вторник, като частни анализатори предизвестяват, че сушата ще аргументи дълбока криза. Милиони акри царевица, пшеница и соя - най-големият експорт на Аржентина и основен източник на работни места и доходи - ще бъдат унищожени тази година. Щетите са за към 19 милиарда $ съгласно една от оценките, написа Bloomberg. Очакванията са износът на топ стоките на Аржентина - соя, пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик - да спадне съвсем на половина тази година.

Пред медиата локални фермери споделят, че в никакъв случай не са преживявали толкоз рискова суша. Президентът Фернандес, който се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом на 29 март, съобщи, че това е най-лошата суша в Аржентина, откогато стартират формалните регистри през 1929 година Оценката на зърнената борса в Буенос Айрес е за соева годишна продукция към този момент е към 25 милиона метрични тона тази година - най-лошата в историята, като при започване на сезона се чакаха 48 милиона тона. Обхватът на заличаването е голям в обширните равнини, известни като Пампасите - плодородно пространство от 300 000 квадратни благи, което се простира от Атлантическия океан до полусухите равнини на запад. Местните медии демонстрират фотоси на гниещи трупове на добитък, починал от дехидратация, пресъхнали напоителни канали, празни лагуни и сухите полета без растителност.

Провалените реколти евентуално ще провокират стопански резултати надалеч оттатък Аржентина - соята от южноамериканската страна да вземем за пример е водещият фураж за международната промишленост със свинско. Страната е най-големият експортьор на соево брашно и соево масло в света. Това води и до скок в цените на храните - разноските на месната промишленост са се повишили с повече от 30% единствено през февруари по отношение на предходния месец.
Реклама
Сушата утежнява още икономическата обстановка, която към този момент е много трагична. На фона на бързото отпечатване на пари, политическите битки и неспособността на държавното управление да овладее дефицитите, годишната инфлация надвиши 100%. Песото е изгубило две трети от цената си от началото на пандемията. Отвъдморският дълг на страната се търгува доста мъчно при към 25 цента за $, доста евентуално е да се наложи финансова интервенция в страната извън.

Докато потребителските цени порастват до небето, централната банка харчи скъпа валута, с цел да поддържа песото и паричните й запаси се топят. Централната банка нормално получава пресен доход от износа на соя, само че в този момент понижената годишна продукция ще свие притока тази година. Това ще затрудни доста държавното управление да заплаща своя дълг от 44 милиарда $ към МВФ. Във вторник кредиторът понижи прогнозата си за напредък за 2023 година за Аржентина до 0,2% от предходните 2%. Частните икономисти в Буенос Айрес пък чакат стопанската система да се свие с към 4%.

Бедствието подхранва прогнози и за политически катаклизми. На фона на всеобщо отчаяние от политиците кандидатът-аутсайдер за президент, Хавиер Милей, набира скорост в социологическите изследвания. Вицепрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер, която самата е била два пъти президент, и нейният дълготраен закостенял противник Маурисио Макри, споделиха, че няма да се кандидатират. Настоящият президент Алберто Фернандес още не показал дали ще се кандидатира за втори мандат, само че е малко евентуално да завоюва. Милей е техен изострен критик, който сполучливо яха общонационалното недосволство и изключително гнева на най-бедните. Той е политик, икономис и предприемач, известен с острата си реторика в телевизиони изяви. Определят го (а постоянно и той самичък себе си) като " анархо-капиталист, извънредно десен, минархист, ултралиберал ". Според социологите обаче предизвикването на този последовател на Доналд Тръмп с известност на политически театралму би трябвало да се одобри съществено за изборите през октомври.
Свързани публикации Сушата в Европа към този момент заплашва енергетиката, туризма и селското стопанство 24 март 2023, 06:39 Когато язовирите са на половина цялостни и хидроцентралите не работят 24 март 2023, 06:22 2022/2023: Най-топлата зима на България в графики 23 март 2023, 14:48 Рецептата за хранителната инфлация в Европа 19 февруари 2023, 09:23
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР