Климатът се оказа още един фактор, който може да повлияе

...
Климатът се оказа още един фактор, който може да повлияе
Коментари Харесай

Неочаквана причина за ниското тегло на новороденото

Климатът се оказа още един фактор, който може да повлияе на тежестта на новороденото.

Ако по време на бременността времето на открито е прекомерно студено или горещо, бебето, въпреки и да е износено и родено в термин, може да е прекомерно малко. Това установи екип на Националния институт за детско здраве и развиване на индивида на Съединени американски щати.

Учените изследвали разнообразни аргументи за раждането на деца с ниско тегло - по-малко от 2,5 кг. при доносени новородени, когато бременността е траяла най-малко 37 седмици. Те анализирали данни от 220 хиляди бебета, родени в 19 лечебни заведения на Съединени американски щати сред 2002 и 2008 година, като взели поради данни за междинните дневни температури в другите региони, в които били болниците. И наблюдавали междинните температури на въздуха за всеки триместър на бременността, както и междинните температури по време на цялата бременност. Така била направена оценка на риска за всяко новородено.

Понятията „ прекомерно топло “ или „ доста студено “ варират според от междинната температура на въздуха за всеки регион.

Например в щата Масачузетс за извънредно студено – през втория триместър на бременността се смятат температури от минус 3 градуса, за Лос Анджелис – минус 13, а за Маями – под 21 градуса.

Оказало се, че в случай че през втория и третия триместър на бременността времето е било прекомерно студено, или в случай че през третия триместър е било извънредно топло, рискът бебето да се роди с тегло под нормата е с 18-31% по-висок, в съпоставяне умерените температури в този стадий на бременността.

А ако тази температурна особеност продължи през цялата бременност, вероятността бебето да се роди с ниско тегло е 2,5 пъти по-висока, спрямо нормалните температури. И резултатите остават непроменени като се вземат поради доста фактори, които по принцип оказват влияние на тежестта на бебето в утробата – пол, показател на тегло на майката, приемственост и така нататък

Така учените стигнали до умозаключение, че рискът за раждане на доносено бебе, само че с ниско тегло в действителност нараства, когато по време на бременността времето е прекомерно студено или прекомерно топло.

На какво се дължи това, към момента няма безапелационен отговор.

Възможно е екстремално ниските температури да затруднят кръвоснабдяването на матката. Което се отразява на растежа на бебето. Засега това е догадка.

„ И до момента в който ние не изясним повода, бременните е добре да понижат престоя на вън, в случай че е прекомерно горещо или доста студено " , коментрира Паулина Мендола, началник на изследването.То е оповестено в профилираното издание Environmental Research.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР