Клеопатра несъмнено е една от най-известните жени в световната история.

...
Клеопатра несъмнено е една от най-известните жени в световната история.
Коментари Харесай

Непознатата история на Клеопатра

Клеопатра безспорно е една от най-известните дами в международната история. Тя най-често е определяна като неземна хубавица и съдбовна прелъстителка, която чудесно знаела по какъв начин да употребява хубостта си за постигането на своите цели.

Нейната история се трансформирала във ентусиазъм за редица писатели, измежду които Уилям Шекспир и Джордж Бърнард Шоу.

According to legend, Cleopatra and Marc Antony made a bet over whether the Egyptian queen could spend ten million sesterces on a single meal. Displaying her wealth Cleopatra won the wager after drinking a cocktail made with a dissolved pearl/ her earring.
— Nordby (@LauraLerch)
В идващите редове може да научите няколко любопитни детайлности, свързани с живота на Клеопатра:

Произходът на Клеопатра

Макар и родена в египетския град Александрия, Клеопатра в действителност е от гръцки генезис. Тя била най-голямото дете на фараона Птолемей XII от династията на Птолемеите (основана от Птолемей I Сотер, който бил един от пълководците на Александър Македонски. Той станал държател на Египет след гибелта на великия завоевател). Нейното цялостно име е Клеопатра VII Теа Филопатор, което значи „ Богинята Клеопатра, обичана от своя татко “. Въпреки своя генезис тя прецизно спазвала локалните традиции и даже станала първия представител на Птолемеите, който научил египетски език.

Бракове сред братя и сестри

Кръвосмешението в наши дни е табу, само че през вековете било постоянно срещана процедура измежду аристократите. По този метод кралските семейства считали, че ще запазят „ чистотата “ на своята кръв. Представителите на династията на Птолемеите споделяли това мнение. На браковете сред родственици се гледало като на нещо изцяло обикновено.

Предполага се, че родителите на Клеопатра били брат и сестра. Самата тя направила същото, откакто се омъжила за двамата си братя в разнообразни интервали от ръководството си.

Неустоимата Клеопатра

В множеството исторически извори Клеопатра е описвана като развратна изкусителка, която непрестанно употребила своята хубост, с цел да манипулира мъжете към себе си и да реализира политическите си цели. Външният ѝ тип обаче надалеч не бил нейното само оръжие. Още като дете тя демонстрирала забележителен разсъдък. Имала задълбочени знания в сфери като математиката, астрономията и философията, била отличен оратор, а на всичкото от горната страна владеела седем езика. Тя също по този начин обичала да беседва с учени на разнообразни тематики.

Някои откриватели считат, че разказите за привлекателността на Клеопатра са мощно пресилени. Те означават, че са открити монети с нейния лик, на които египетската владетелка е изобразена с мъжествени черти и дълъг нос. Други пък са на мнение, че Клеопатра съзнателно се представяла по подобен метод, с цел да показва своята мощ.

Cleopatra VII on a contemporary coin.
— James Booth (@jamesbooth100)
Древногръцкият историк и публицист Плутарх на собствен ред твърди, че хубостта на Клеопатра „ не била несравнима “, само че мъжете се влюбвали в нея поради нейния глас и „ неустоимия ѝ сексапил “.

Кървавият път към властта

Пътят към властта на Клеопатра минал през гибелта на няколко нейни родственици. След като татко ѝ умрял (предполага се, че бил токсичен от сестрата на Клеопатра - Арсиноя), тя сключила брак с брат си - Птолемей XIII. Той обаче я прокудил от Египет, вследствие на което избухнала революция.

Малко по-късно Клеопатра си спечелила всесилен съдружник в лицето на Юлий Цезар (който бил и неин любовник). С негова помощ тя се възкачила на престола, а Птолемей XIII бил погубен.

Нейният идващ ход бил да се омъжи за другия ѝ брат – Птолемей XIV, който по това време бил едвам 10-годишен. Целта на Клеопатра била да легитимира своето ръководство.

Постепенно тя почнала да показва, че няма никакво желание да дели властта със своя непълнолетен брачен партньор. Клеопатра премахнала името му от всички публични документи, а на монетите, сечени по това време, участвал единствено нейният лик – нещо, което било в прорез с традициите на Птолемеите. Историците считат, че малко по-късно тя наредила да бъдат убити Птолемей XIV и Арсиноя.

Модна икона

Юлий Цезар не криел, че Клеопатра е негова държанка. През 46 година прочие н. е. двамата пристигнали в Рим дружно със своето дете – Птолемей XV Цезар, по-известен с прякора си Цезарион. Решението на Юлий Цезар да издигне позлатена скулптура на Клеопатра в храма на Венера Генетрикс скандализирало мнозина и провокирало огромен скандал.

Египетската владетелка била принудена да избяга от Рим през 44 година прочие н. е., откакто Юлий Цезар бил погубен. Тя обаче оставила своята диря във Вечния град. Нейната екзотична прическа, както и перлените ѝ бижута, се трансформирали в същинска фешън сензация измежду жителките на Рим.

„ Неподражаемите черни дробове “

Легендарната любовна спекулация сред Клеопатра и Марк Антоний почнала през 41 година прочие н. е. Във взаимоотношенията им безспорно имало политически детайл – владетелката се нуждаела от поддръжка, с цел да резервира властта си, а римският военачалник имал потребност от благосъстоянията и ресурсите на Египет. Въпреки това сред двамата имало и мощно привличане.

How ancient Rome viewed the deaths of Antony and Cleopatra:
— Forbes (@Forbes)
През зимата на 41 – 40 година прочие н. е., двамата се отдали на непрекъснати пиршества и даже основали собствен „ скришен клуб “, прочут като „ Неподражаемите черни дробове “. Основното занятие на неговите членове било консумирането на впечатляващи количества алкохол. Освен това те взели участие в разнообразни надпревари и занимателни игри.

Битката при Акциум

Предполагаемото решение на Марк Антоний да се ожени за Клеопатра (двамата имали и три деца) провокирало огромен скандал в Рим. Неговият главен конкурент – Октавиан, го обвинил, че е изменник и се е оставил да бъде манипулиран от египетската владетелка. В резултат през 32 година прочие н. е. Сенатът оповестил война на Клеопатра. Година по-късно се състояла популярната морска борба при Акциум.

Клеопатра персонално застанала отпред на няколко кораба и се сражавала паралелно до Марк Антоний. Римската флота обаче постигнала безапелационна победа, а двамата влюбени били принудени да избягат и се завърнали в Египет.

Смъртта на Клеопатра

Едва ли има човек, който да не знае по какъв начин завършва трагичната любовна история на Клеопатра и Марк Антоний. Преследвани от римските бойци, двамата решили да се самоубият. Това се случило през 30 година прочие н. е. в Александрия.

Cleopatra VII Philopator died 30 BC. Business leaders can learn a lot from her
— The Economist (@TheEconomist)
Марк Антоний лишил живота си, пронизвайки се със своя меч. Съдбата на Клеопатра обаче е обект на доста несъгласия. Най-популярната доктрина гласи, че тя се е самоубила, оставяйки се да бъде ухапана от отровна змия (най-вероятно кобра).

Плутарх обаче написа, че това е единствено хипотеза, а истината за случилото се „ не е известна на никого “.

Съществуват изказвания, че Клеопатра употребила отрова, скрита в един от нейните гребени.

Древногръцкият историк Страбон на собствен ред счита, че тя намазала тялото си с токсичен мас. Редица модерни откриватели пък са на мнение, че Клеопатра лишила живота си, убождайки се с игла, потопена в мощен токсин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР